Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без торене: Ако патладжанът не расте добре, направете това

01 юли 2024, 11:40 часа

Ако патладжанът в градината ви не расте добре, има начин бързо да възстановите растежа и да активирате образуването на плодове върху патладжаните. Благодарение на него ще се образуват много свежи издънки. Тези млади клони ще станат индикатор за по-нататъшни действия и при необходимост може да се използват торове за подхранване на насажденията.

Реклама

Топ трик за ускоряване растежа на патладжана

Вземете ножици за подрязване и подрежете слабите части до оставянето само на младите и плътни листа на насажденията. В рамките на една седмица ще видите мощни храсти с безброй плодници.

Методът на подрязване може да се използва не само за патладжани, но и за всички градински растения, които изостават в растежа и развитието си. 

Папуцаки по гръцки, ама си пасва перфектно и на българския вкус

Засаждане и грижа за патладжани

На първо място, за да отглеждате успешно патладжани, трябва да подготвите почвата, тя трябва да бъде питателна и добре дренирана. Мястото също трябва да е на слънце и защитено от пориви на вятъра.

В зависимост от метеорологичните условия засаждането на семена от патладжан може да започне в края на април или началото на май. Семената трябва да се поставят на дълбочина около 1,5 см. Когато растенията достигнат височина повече от 16 см, те могат да бъдат засадени в открита земя.

Важно е да засадите разсад след стабилизиране на времето, когато температурата навън стане 18 ºC. Следователно патладжаните обикновено се засаждат на открито през юни.

Основните аспекти на грижата за патладжаните са поливането, торенето и борбата с вредителите.

В периода на активен растеж патладжаните се нуждаят от много вода - редовното поливане осигурява достатъчно количество вода, необходимо за нормалното функциониране на растението. Освен това патладжаните трябва да се торят редовно. За да направите това, можете да използвате минерални торове или компост.

Първото торене се извършва приблизително 2-3 седмици след засаждането на растението на открито. В бъдеще трябва да подхранвате патладжаните приблизително веднъж на всеки 15-20 дни.

Друг важен детайл е навременната борба с вредителите. Най-разпространени са трипсите и акарните паяци. С тях може да се борите с препарати за растителна защита, продавани в специализираните магазини. Грижата за патладжаните не е трудна. Въпреки това, за да получите добра реколта, трябва редовно да обръщате внимание на състоянието на растението.

Този пълнен патладжан със сирене по гръцки си е кулинарен шедьовър

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес