Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без химия и торене: Направете това и доматите ще узреят по-бързо от всякога

07 август 2024, 14:06 часа

Градинарите с опит знаят, че има един начин, който значително ускорява узряването на доматите. Благодарение не него плодовете ще станат червени без химия и торене.

Бързо узряване на доматите

Според агронома Питър Ломонос, за бързото узряване на доматите е достатъчно да усучете всеки храст, така че плодовете да са изложени на слънце. В този случай слънчевата светлина и осветлението ще се подобрят, което ще ускори зачервяването на доматите.

Побързайте: Напръскайте доматите с това преди 15 август, за да е богата реколтата им

Експертът подчертава, че за бързо узряване на доматите можете да издърпате храста нагоре, леко разкъсвайки корените. В този случай обаче растежът и развитието на доматите ще спрат и ще бъде възможно да се съберат толкова плодове, колкото са успели да се образуват на храста до този момент. В случая плодовете вече няма да се увеличават по размер, както и няма да се образуват нови, а единствено ще се ускори узряването на вече образувалите се.

Ломонос отбеляза, че за едновременен растеж и бързо узряване на доматите трябва да се отдръпнете на 12 сантиметра от корена и да направите вертикален разрез с дължина от 5 сантиметра в средата на стъблото. След това трябва да поставите памучен тампон или дървена пръчка в получения разрез. Тази техника ще увеличи доставката на хранителни вещества към плодовете. Агрономът допълва, че за добра реколта се считат 3-4 килограма домати на храст.

Друг вариант: За да се ускори узряването на доматите, те трябва да се напръскат с разтвор на борна киселина. За да го приготвите, ще трябва да разредите 1 грам от продукта в 1 литър вода.

За да се развиват нормално доматите и да протичат всички жизненоважни процеси, насажденията се нуждаят от балансиран подход при набавянето на хранителни вещества(разнообразие от микроелементи, макроелементи). Поради липса на хранителни вещества храстите отслабват и стават малки. В допълнение, вкусовите свойства на културата намаляват, дори ако самият зеленчуков сорт се счита за обещаващ.

Благодарение на достатъчно количество азот, когато храстите се развиват активно преди периода на закрепване на цветята, зелената маса расте активно, образуват се силни стъбла и здрави зелени листа. В същото време количеството азот трябва да бъде ограничено, когато на храста се образуват първите пъпки. Ако това не бъде направено, листата ще продължат да растат и няма да се образуват съцветия, от които в крайна сметка ще се появят първите плодове.

Основният елемент, необходим за цъфтежа и плододаването, е фосфорът. Вегетативният растеж обаче изисква малко фосфор. Без това вещество доматите не абсорбират добре азота.

Доматите се нуждаят и от калий. Основната му задача е да отговаря за баланса на въглехидратите и хранителния прием. И от началото на плододаването на растението веществото е отговорно за насочването на въглехидратния поток от листата към зреещите плодове. Сярата е отличен компонент, отговорен за синтеза на протеини.

Борът и медта са необходими за подхранване на растението, но в малки количества. Без мед цветните стъбла не се развиват, без бор плодовете не завръзват. В допълнение към тези елементи, доматите изискват цинк, магнезий, манган и други микроелементи.

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес