Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабината рецепта за богата реколта от едри и месести чушки

20 юли 2024, 17:11 часа

Всеки градинар мечтае да отглежда месести и сочни чушки. Но не всеки успява да постигне този резултат в горещото и сухо лято. За целта опитните градинари разчитат на едно природно средство. За поливане на пипера те използват една бабина рецепта.

Бабина рецепта за богата реколта от чушки

Подхранването на чушки с дрожди се практикува три пъти на сезон. Препоръчва се разсадът да се подхрани с дрожди след засаждане в земята. След това по време на цъфтеж и трети път по време на плододаване.

Как е правилно да се откъсват чушките при прибиране на реколтата?

За пет литра вода ще ви трябва 200 грама мая и 1 супена лъжица захар. Компонентите се смесват и се оставят да се киснат в продължение на два часа. След това торът се разрежда с вода в съотношение 1:5 и се използва за напояване. Разходът е приблизително 0,5-1 литър на храст. Добър резултат се получава чрез добавяне на дървесна пепел в корена, последвано от поливане с тор с дрожди.

Други начини за торене на пипера

Пиперът реагира добре на подхранването с дървесна пепел. Как се приготвя пепелна инфузия:

  • Изсипете 300 гр пепел в литър съд с вода
  • Оставете да се кисне за един ден
  • Разредете концентрата с 10 л вода.
  • Изсипете половин чаша от него под всеки храст.

Дървесната пепел е отличен калиев тор с микроелементи. Йодът също е много полезен за растежа на чушките. Освен това увеличава производителността и прави плодовете по-вкусни. Тези резултати вероятно се постигат благодарение на подобрения метаболизъм, който се стимулира от добавянето на йод.

Освен това йодът действа и като антисептик в градината, повишавайки устойчивостта на растенията към болести. Можете да спрете растежа на гъбичките, като поливате растението с йоден разтвор. Важно е йодът трябва да се използва в малки дози. Достатъчни са 1-2 капки на литър вода. Може да добавите към този разтвор и 100 мл суроватка.

При отглеждане на пипера не се прилага листно торене. Всичко, с което подхранваме растението, трябва внимателно да се излива в корена. Всички случайни пръски, попаднали върху листата, трябва да се отмият с вода.

Разсадът на пипер трябва да се тори два пъти: когато листата започнат да се появяват и 8-10 дни преди засаждането. Първото торене трябва да съдържа азот и калий. За второто се използват фосфор, както и микро- и макроелементи.

Когато подготвяте лехите за засаждане на чушки, добавете тор към почвата. Това може да бъде суперфосфат с калиев хлорид или пепел или разтвор на оборски тор.

Най-добрите торове за богата реколта от чушки са тези

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес