Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако започнат да ви съхнат листата на доматите, не чакайте, а направете ТОВА

16 юли 2021, 11:28 часа

Пожълтяването и окапването на листата е сред най-големите страхове за всеки един градинар. Това е признак, че растението има заболяване и трябва незабавно да се вземат мерки. В противен случай реколтата категорично няма да оправдае вложените труд, време и усилия.

Самото пожълтяване на листата може и да е съвсем нормално, тъй като в един момент настъпва фаза на физиологично остаряване на растението. В такъв случай няма за какво толкова да се тревожите.

Пожълтяването на листата може да се окаже сериозен проблем, ако то обхваща не само старите листа, но и по-младите. Тогава трябва да предприемете светкавични мерки. Това явление най-често е в резултат от почвата, върху която биват отглеждани доматите. Ако тя е песъчлива, ако има твърде много плевел около растенията, ако водният режим е грешен е възможно да станете свидетели на подобно окапване на листата.

Това, което можете да направите, е да се замислите за самото поливане. То е фундамент при отглеждането на всякакви зеленчуци, включително и при доматите. Нужно е да се поддържа еднаква почвена влажност. От ключова необходимост е да се редуват периодите на засушаване с такива на обилна влажност.

За предпочитане е да подхраните зеленчуците с натурални средства. Можете сами да си приготвите тор, вместо това да купувате от магазина готова химия.

В интернет ще откриете безброй рецепти за това как сами в домашни условия да приготвите тор за доматите, като включвате единствено натурални продукти.

Много е важно да знаете, че ако сте оставили доматите дълго време без вода и в следващия момент ги полеете обилно, възможно е листата да започнат да подгарят и да окапват. Имайте предвид, че плодовете бързо ще пораснат, но най-вероятно ще се напукат.

Грижете се за зеленчуците в собствената си градина. Поливайте ги редовно, пръскайте ги с натурална тор и не им позволявайте да загиват.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес