Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако листата на пипера падат, направете това

04 юни 2024, 18:42 часа
Реклама

Понякога при отглеждане на пипер възниква следният проблем - растението започва да губи листата си. Причините могат да се крият в различни проблеми както със самата култура, така и с технологията на нейното отглеждане. 

Причини за падане на листата на пипера

Листата на пипера могат да паднат поради следните причини:

  • водата за напояване е твърде студена, например културата се полива директно от маркуч;
  • растението е нападнато от паякообразни акари или листни въшки;
  • лехата е разположена на сянка, въпреки че пиперът е не само топлолюбива, но и светлолюбива култура;
  • на растението липсват хранителни вещества;

Къде е най-добре да засадите пипера - на слънце или на сянка

3 начина за борба с проблема

Ако наличието на паякообразни акари или листни въшки върху храстите се вижда с невъоръжено око, те трябва незабавно да бъдат третирани с инсектициди.

Ако причината е поливането или неправилното място за засаждане, тогава трябва да регулирате поливането и да се уверите, че водата не е твърде студена. Също така е важно да осигурите на чушките си достатъчно светлина.

Ако растението не получава достатъчно хранителни вещества, тогава трябва да подхраните пипера с минерален тор; след две седмици се препоръчва да повторите процедурата.

Пиперът се развива бавно, така че във всички региони се отглежда като разсад, засаден в оранжерия или открит терен на възраст 60-70 дни. Разстоянието между растенията при засаждане зависи от вида на сорта - обикновено най-малко 30-40 см. Разсадът се засажда в дупки, пълни с минерални и органични торове.

Температурата играе важна роля за правилното засаждане на чушки. При засяване на семена от пипер почвата трябва да се затопли до 25-28°C. Това насърчава бързото покълване на семената. След поникване разсадът трябва да се държи при температура 18-22°C през деня и не по-ниска от 16°C през нощта. Внезапните промени в температурата могат да повлияят негативно на растежа на разсада. Ако чушките се отглеждат в оранжерия, важно е да се следи температурата в нея. През студените периоди осигурете допълнителна топлина или подслон, за да предотвратите прекаленото измръзване на разсада.Културата обича влажна, рохкава, наситена с въздух почва. Поливайте пипера два пъти седмично, по-често в горещо време. Върху повърхносттана почвата не трябва да се образува кора. След всяко поливане тя трябва да се разкопае и да се плеви. Преди копаене разпръснете върху повърхността на почвата 200 гр суперфосфат и половин кофа хумус на квадратен метър. При засаждане добавете 5 топчета карбамид и щипка калиева сол във всяка дупка.

Само 20 капки от това и ще берете пипера в чували

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес