Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако листата на краставиците пожълтяват, направете това, за да ги съживите

01 август 2024, 18:32 часа

Дори градинарите с опит често се сблъскват с този проблем - пожълтяване на листата на краставиците. Това обаче не означава, че растението не може да бъде спасено по никакъв начин. Има 3 лесни начина да възстановите плододаването и отново да се насладите на реколтата от хрупкави плодове.

Как да спасим пожълтелите краставици?

Ако забележите, че растенията пожълтяват и плододаването им се влошава, тогава трябва да приложите следните трикове.

Най-ефективният тор за краставиците през август е този

Първо, потърсете лози, които са все още зелени и силни. От тях трябва да се отстранят всички пожълтели и отпуснати листа. След тази процедура мустачките на лозите трябва внимателно да се поставят на земята и растенията да се поливат обилно с утаена вода и след 2 дни да се добави компост или друг органичен тор.

Следващата стъпка, която трябва да се предприеме след появата на нови пъпки и листа, е преходът към постоянно поливане и подхранване на краставиците.

Основното нещо, което трябва да запомните, е, че за да постигнете успех, трябва да поливате растенията само с утаена вода. Препоръчително е те да се подхранват с инфузия, която се приготвя от 500 грама пилешки тор, добавя се към 10 литра вода и се настоява в продължение на една седмица. Не забравяйте да прецедите и да разредете с вода в съотношение 1:5.

Последната стъпка е да защитите растенията от захлаждането през нощта. За тази цел през август и септември краставиците се покриват с найлоново фолио.

Някои градинари смятат, че краставиците не изискват специални грижи и че за да се получи добра реколта, е достатъчно да ги поливат правилно и да отстраняват плевелите. В този случай обаче растението ще даде плод само за три седмици. За да приберете реколтата преди края на лятото или дори преди първата слана, трябва да приложите няколко тора.

За да могат краставиците да дават плодове за дълъг период от време, растенията се нуждаят от фосфор, калий и други микроелементи. Можете да им помогнете, поливайки ги с един лесен за приготвяне разтвор: вземете 1 супена нитрофоска и я разредете в 10 литра вода. Използвайте приблизително 500 гр от получения разтвор за поливане на всеки храст.

През август, след като листата започнат да пожълтяват (жълтите листа трябва периодично да се отстраняват), трябва да подхраните растенията с обикновен разтвор на суперфосфат и калциев сулфат (1 супена лъжица на кофа вода).

Защо амонякът е полезен за краставиците?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес