Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 цветя, които пречистват въздуха у дома

19 октомври 2024, 12:44 часа

По време на фотосинтеза растенията абсорбират въглероден диоксид и отделят кислород във въздуха. Но някои видове стайни цветя могат да пречистят въздуха у дома, премахвайки химикалите от него.

Цветята, които пречистват въздуха у дома

Списъкът с тях включва:

  • хлорофитум
  • алое 
  • сансевиерия
  • бостънска папрат
  • спатифилум
  • драцена
  • бамбукова палма

Хлорофитум - отглежда се предимно в класни стаи, офиси и апартаменти се нарича "паяк" заради буйната си и причудлива форма. Хлорофитумът изключително лесно се адаптира към различни условия и не изисква много грижи.

Как да се грижим правилно за цветята у дома през зимата - какво трябва и не трябва да се прави

Но ползите от растението не свършват дотук. Това цвете е в състояние да абсорбира въглероден диоксид, като по този начин създава повече кислород. В допълнение, растението абсорбира формалдехид, ксилен и толуол.

Алоето има много полезни свойства - затова често се използва в областта на красотата. Освен това то пречиства въздуха от някои обичайни химикали, открити в домакинските препарати, бои и лепила, като формалдехид и бензол.

Друго растение, което подобрява качеството на въздуха и освобождава кислород през нощта, е растението змия или, както още го наричат, тъщин език или сансевиерия. В допълнение към абсорбирането на въглероден диоксид, тези растения са способни да абсорбират различни химикали, включително формалдехид, бензен, ксилен, толуен и азотни оксиди.

Бостънската папрат значително подобрява качеството на въздуха, тъй като помага за възстановяване на влагата и действа като овлажнител. В допълнение, растението абсорбира формалдехид и ксилен. Това уникално свойство прави бостънската папрат едно от най-добрите растения за пречистване на въздуха.

Спатифилум или лилия на мира се счита за едно от най-добрите стайни растения, които почистват въздуха, като премахват агресивните химикали. Тези цветя абсорбират "токсини" (формалдехид, бензен, трихлоретилен, ксилол и амоняк) през листата и ги разграждат в почвата.

Драцена - това високо стайно растение е много ефективно за "пречистване" на въздуха, особено в новообзаведени стаи, като абсорбират формалдехид, бензен, трихлоретилен, ксилол и толуен. Въпреки че това стайно растение расте доста бавно, драцената може да достигне 2,4 метра височина. Следователно това растение трябва да се постави в стая с високи тавани. 

Бамбуковата палма е чудесна за почистване на въздуха от определени химикали, открити в боята и новите килими. Това цвете може да абсорбира формалдехид, бензен, трихлоретилен и ксилол от въздуха. То се нуждае от много място, за да расте.

Поливане с лимонена киселина - за кои цветя е полезно

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес