Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 трика, с които растенията ще оцелеят през летните жеги

19 юни 2024, 19:48 часа
Реклама

Летните горещини могат да бъдат сериозно изпитание за градинските растения. Високите температури и палещото слънце могат бързо да изсушат почвата и да доведат до увяхване дори на най-издръжливите култури. Въпреки това, като следвате няколко прости съвета, можете значително да намалите отрицателните ефекти от топлината и да поддържате градината си здрава. Тук представяме пет основни техники, които ще помогнат на растенията да оцелеят през летните жеги.

Как да помогнем на растенията да оцелеят в горещините?

1. Ежедневно поливане

Един от най-важните аспекти на грижата за растенията в горещо време е редовното поливане. Най-доброто време за това е рано сутрин или вечер, когато слънцето не е толкова активно и изпарението на водата е минимално. Поливайки растенията през тези часове, вие осигурявате по-дълбоко проникване на влагата в почвата. Оптималната температура на водата за напояване е от 18 до 25 градуса по Целзий. Поливането със студена или твърде гореща вода може да стресира вашите растения.

ТОП 5 стайни растения за вашия дом

2. Мулчиране

Мулчирането е ефективен начин за задържане на влагата в почвата и защита на корените на растенията от прегряване. Нанесете дебел слой мулч (поне седем сантиметра) около растенията. Мулчът значително намалява температурата на повърхността на почвата и предотвратява бързото й изсъхване. Най-доброто време за поливане на мулчирани лехи е сутрин. Това се дължи на факта, че вечерта земята ще отнеме много време, за да се охлади, което може да се отрази негативно на растенията.

3. Засенчване

По време на големи горещини е особено важно да се предпазят растенията от пряка слънчева светлина. За да направите това, можете да използвате различни материали, за да създадете сянка: специална мрежа, марля или стар тюл. Тези устройства ще помогнат за намаляване на интензивността на слънчевата светлина и ще предотвратят прегряването на растенията. Поставете временни тенти или паравани, така че да не пречат на циркулацията на въздуха.

Стайните растения, които ще направят живота ви по-добър

4. Редовно торене

В горещините растенията изпитват допълнителен стрес и се нуждаят от допълнително хранене. Редовното подхранване с торове ще им помогне да понасят по-добре високите температури. Най-ефективни са комплексните препарати за листно подхранване с високо съдържание на фосфор и калий. Бързо се усвояват от растенията и стимулират растежа и развитието им. Листните торове действат по-бързо и по-ефективно от кореновите, особено при екстремни условия.

5. Автоматично поливане

Инсталирането на автоматична поливна система с таймер е отлично решение за тези, които често отсъстват от дома или нямат възможност да поливат редовно градината. Тази система осигурява на растенията постоянен достъп до влага, като поддържа оптимални условия за техния растеж. Автоматичното поливане е особено полезно по време на ваканции или дълги отсъствия. Можете да настроите таймера така, че поливането да става в най-подходящото време на деня.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес