Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 основни причини вашите стайни растения да умират и как лесно да ги съживите

19 юни 2024, 07:45 часа
Реклама

Вашите стайни растения умират ли въпреки всичките ви усилия да се грижите правилно за тях? Ето кои са петте основни грешки, които допускате и как лесно да ги коригирате, за да спасите зелените си приятели.

Стайните растения могат да придадат уют и красота на всеки дом, но понякога те започват да изсъхват и умират, въпреки вашите усилия. Защо се случва това и как да спасите вашите зелени приятели? Ето пет основни причини, поради които цветята у дома могат да умрат дори при внимателна грижа.

1. Преполиване: Вашите растения не обичат да плуват.

Мислили ли сте, че обилното поливане е ключът към здравето на растенията? За съжаление не. Преполиването е една от най-честите причини за смъртта на цветята. Корените започват да гният, растението изсъхва и умира. Как да поправите: Уверете се, че саксията има дренажни отвори, поливайте, когато горният слой на почвата изсъхне и не оставяйте вода в тавата.

8 задължителни неща за грижа за растенията освен поливането

2. Липса на светлина: Тъмнината поглъща вашите растения

Много стайни растения се нуждаят от много светлина. Ако стоят в тъмен ъгъл, те просто не могат да произведат достатъчно енергия, за да растат. Как да поправите: Преместете растението по-близо до прозорец или използвайте лампа за отглеждане, за да осигурите подходящо осветление.

3. Неподходяща почва: не всички почви са еднакви

Използването на грешна почва може да бъде фатално за вашите растения. Някои почви са твърде плътни, докато други не задържат влага. Как да поправите: Изберете почва, подходяща за определен вид цвете. В магазините за градинарство можете да намерите специални смеси за кактуси, орхидеи и други растения.

4. Прекомерно торене: твърде много добро нещо също е лошо

Много хора смятат, че колкото повече торове се ползват, толкова по-добре. Но „прехранването“ на цвете е толкова лесно, колкото и наводняването му с вода. Твърде много тор в почвата може да изгори корените и да причини смъртта на растението. Как да поправите: Следвайте инструкциите на опаковката на тора и го използвайте пестеливо. По-добре малко по-малко, отколкото прекалено много.

За начинаещи градинари: Добра грижа за стайните растения

5. Неправилна зимна грижа: студът и сухотата убиват растенията

През зимата много растения са в латентно състояние и изискват специални грижи. Променливите температури и сухият въздух могат да бъдат пагубни. Как да коригирате: Дръжте растенията далеч от течения и нагреватели, овлажнявайте въздуха или използвайте овлажнител. Но трябва да внимавате и през лятото - някои цветя през този период изискват повишена влажност на въздуха и по-често поливане.

Сега знаете защо вашите стайни растения умират и как лесно да поправите това. Спрете да ги давите във вода, осигурете им достатъчно светлина, използвайте подходяща почва, не прекалявайте с торовете и осигурете подходящи грижи през различните периоди от годината. Като следвате тези прости съвети, можете да превърнете дома си в зелен оазис и да се наслаждавате на красотата на вашите растения през цялата година.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес