Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 мита за трудностите при отглеждането на рози

12 юли 2024, 09:50 часа

Розите са една от най-ефектните декорации в нашата градина. Грижата тях в началото може да изглежда доста обезпокоителна, така че е важно да се вслушвате в мненията на опитни градинари и да не правите твърде много.

Когато става въпрос за отглеждане на рози, важно е да разчитате на препоръките на опитни професионалисти, тогава градината ще ви зарадва с буйни цъфтежи от пролетта до късната есен.

Мит: Розите растат само на слънце

Не е вярно, розите могат да растат и на сянка. Докато повечето предпочитат слънчево място, други се справят много добре на частична или почти пълна сянка. Може да нямат много цветя, но ще растат добре.

Рози - какво трябва и какво НЕ трябва да засаждате до тях

Мит: Розите не могат да се засаждат отново на същото място.

Не е вярно, можете да го направите. Ако планирате да засадите роза там, където преди е расла друга роза, може да не се притеснявате, че розата ще започне да се разболява на това място, стига да сте се погрижили добре за почвата си, мулчирали сте я щедро и не сте прехранвали розата в миналото.

Мит: Трябва да отрежете всички пъпки, които са цъфнали.

Не се тревожете толкова за увяхването. Трябва да изберете рози, чиито цветя изчезват след цъфтежа. Отрязването на заетите пъпки насърчава появата на втори набор цветя при някои рози, но не при всички сортове. Ако розата дава плодове след цъфтежа, трябва да избягвате подрязването на издънките. Експерт препоръчва да експериментирате, като оставите няколко части от розата, за да видите дали ще се появят цветове.

Как да изберем РОЗИ за цветната градина?

Мит: Розите трябва да се хранят през цялото време.

Експерт твърди, че подхранва розите си много малко, защото почвата в градината му е плодородна. Растенията могат да пострадат, ако се прехранват, така че винаги следвайте инструкциите на опаковката на тора. Но розите в саксии се нуждаят от подхранване, тъй като повечето компости без торф съдържат достатъчно хранителни вещества, за да може розата да живее до шест седмици, а след това се нуждае от допълнително подхранване. Също така не забравяйте да поливате обилно, за да предотвратите изсъхването на компоста.

Мит: Розите трябва да се третират през цялото време.

Не правете нищо, ако вашите рози са засегнати от вредител или болест, препоръчва експерт. Колкото повече листни въшки имате, толкова по-добре, казва той, защото те осигуряват храна за птици и полезни насекоми, което води до балансирана среда. Ако имате роза, която постоянно се бори с болести, премахнете я и засадете по-устойчив сорт. Разсадниците за рози постепенно отстраняват болните сортове и оставят по-здрави.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес