Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 домашни решения за унищожаване на отровния бръшлян с естествени средства

05 юни 2024, 05:45 часа
Реклама

Отровният бръшлян, Toxicodendron radicans, е растение, което може да причини на хората копривна треска и обриви (и дори анафилаксия в някои тежки случаи) благодарение на урушиола, маслената смола на растението. Домашните любимци също могат да разпространяват маслата от отровния бръшлян, като ги събират по козината си!

Още: Чести грешки, които влошават качеството на почвата във вашата градина

Затова, ако в двора или градината ви расте отровен бръшлян, е важно да го премахнете, за да не предизвикате алергична реакция при вас и членовете на семейството ви. Тук експертите предлагат най-добрите си съвети за унищожаване на отровния бръшлян по естествен начин, за да защитите двора - и здравето си.

Метод на пръскане с оцет

Спрей с оцет „Направи си сам“ може да унищожи отровния бръшлян по естествен начин. Комбинирайте 1 супена лъжица оцет и 1 супена лъжица препарат за миене на съдове с един литър вода, за да създадете свой собствен оцетен спрей. Напръскайте разтвора директно върху листата и стъблата на отровния бръшлян.

Пръскайте разтвора на оцет на всеки няколко дни, докато отровният бръшлян повехне и умре. Внимавайте да не пръскате съседните растения, тъй като разтворът може да убие и тях.

Метод със солен разтвор

Ако не разполагате с оцет, можете да създадете солен разтвор, за да убиете отровния бръшлян. Смесете една чаша сол с една супена лъжица препарат за миене на съдове и литър вода. Изсипете соления разтвор в бутилка с пулверизатор и напръскайте с него листата и стъблата на отровния бръшлян.

Може да се наложи да нанесете разтвора няколко пъти, за да унищожите новия растеж и да премахнете напълно отровния бръшлян. Когато пръскате разтвора, избягвайте контакт с близките растения, тъй като те могат да бъдат повредени.

Метод с вряла вода

„Един ефективен естествен метод, който съм използвал, включва изливане на вряла вода директно върху корените на растението“, казва Уорик. „Изключително важно е да се стигне възможно най-близо до корена, за да се предотврати израстването на растението.“

За да използвате този метод, кипнете тенджера с вода. След това бавно излейте врялата вода директно върху основата и стъблата на отровния бръшлян. Врялата вода може да убие надземния растеж, но често не убива корените. Повтаряйте приложението на всеки няколко дни, докато спре да се появява нов растеж. Когато боравите с вряла вода, вземете предпазни мерки, за да не се изгорите. Носете термоустойчиви ръкавици и избягвайте контакт с водата.

Как да премахнете отровния бръшлян безопасно

Когато премахвате отровен бръшлян от двора си, носете защитно облекло и избягвайте контакт с растението. За да предпазите ръцете си, носете ръкавици, когато боравите с корените, стъблата и листата на отровния бръшлян. Дори мъртвият отровен бръшлян може да съдържа активни масла, които предизвикват алергични реакции, затова не обработвайте растението без ръкавици.

„Можете да изгребете отровните плевели и да ги поставите в найлонов плик за боклук или дебела торба за дворни отпадъци, след което да ги изхвърлите заедно с обичайните си дворни отпадъци“, казва д-р Роджър Мей, експерт по градинарство и директор по техническите дейности. „Не изгаряйте отровния бръшлян, тъй като урушиолът, който някои намират за дразнещ, може да се разпространи с дима и да причини дразнене на дихателните пътища.“

Д-р Мей съветва да носите ботуши, дълги панталони, риза с дълъг ръкав и химически устойчиви ръкавици за еднократна употреба, за да предотвратите излагането на токсичните масла. Също така избягвайте да компостирате отровен бръшлян, тъй като урушиолът, открит по него, може да се запази в компоста.

Как да предотвратите растежа на отровен бръшлян

Някои естествени мерки могат да допринесат за предотвратяване на проникването на отровен бръшлян във вашия външен двор.

Проектиране на подходящ ландшафт

Проектирането на ландшафта ви с определени характеристики ще затрудни растежа на отровния бръшлян. „Поддържайте здрава, гъста почвена покривка, за да предотвратите установяването на отровен бръшлян“, казва Уорик. „Почвените покрития се конкурират за ресурси и могат значително да намалят светлината, достъпна за семената на отровния бръшлян. Нанасянето на мулч също може да попречи на растежа му, като блокира слънчевата светлина.“

Засаждане на естествени превантивни средства

Някои растения са естествени средства за предотвратяване на отровния бръшлян. Вирджинският пълзящ храст е бързорастяща лоза, която се катери и създава плътна сянка, която може да помогне за потискане на отровния бръшлян. Къпината е сенколюбиво многогодишно растение, което образува гъста почвена покривка, която може да изтласка отровния бръшлян. Засаждането на местни диворастящи цветя може да създаде среда, която да възпрепятства растежа на отровния бръшлян.

Още: Мравуняци по моравата: Ето как да се справите с проблема

Редовно инспектирайте имота си

Можете също така да следите за наличие на отровен бръшлян, за да отстранявате появилите се в двора ви. „Редовно инспектирайте имота си, особено по краищата на дворовете и в гористите местности, за да отстранявате младите растения, преди да се установят“, казва Уорик.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес