Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 причини божурите да не цъфтят

04 януари 2023, 12:00 часа
Реклама

Какви са грешките на селскостопанската технология при липса на опит в градинарството или цветарството, няма да е възможно да се разбере веднага.

Но когато изглежда, че всичко в цветната леха е направено правилно, но все още няма резултат, тогава това е точно така. Нека се опитаме да разберем защо божурите не цъфтят и какво трябва да се направи.

В едно растение може да има поне 10 причини за това.

1. Ако растението е младо, тогава не трябва да очаквате много от храст божур. Отнема време за вкореняване и затова 2-3 години без цветя не е проблем.

2. Неправилно засаждане - включва не само процеса на заравяне на корените, но и избора на място. Божурите не трябва да растат на течение, където подземните води са близо, а почвата трябва да се смесва с части от торф, компост (хумус) и минерални торове.

Деликатни и лесни за отглеждане цветя

3. На едно място растението може лесно да прекара 4 или 5 години. Не трябва да се намесвате често в живота на корените - това само вреди на причината.

4. Можете също така да развалите всичко, ако неправилно разделите коренището при пресаждане на цветята. На една "деленка" трябва да има поне 3-5 пъпки и няколко допълнителни корена.

5. Когато се грижите за божурите, спазвайте графика за поливане. Този момент е особено важен по време на полагането на пъпки. В сухи и горещи пролетни дни храстите се поливат ежедневно.

3 цветя, които трябва да имате в дома си, за да привлечете късмета през 2023 година

6. В дъждовна пролет яйчниците могат да започнат да гният, така че цветните пъпки също няма да се появят. Тук може да помогне лечението с фунгициди.

7. При липса на хранене растението няма да има достатъчно сила да цъфти, следователно е напразно да се очаква нещо повече от него. Поради това се прилагат торове:

● след топене на снега и затопляне на почвата (компост или азотсъдържащи добавки);

● две седмици по-късно сложни минерални торове;

● след това през периода на бутонизация (фосфор и калий).

Тези цветя не са КАПРИЗНИ и са много лесни за отглеждане

8. Не забравяйте, че само дървесните въшки, хвощът и другите плевели обичат кисела почва. Не всички култивирани растения оцеляват при такива условия.

9. Разбира се, не забравяйте за борбата с вредителите. Това могат да бъдат гризачи, мечки, нематоди, поради които корените умират.

10. И накрая - опънати клони, набръчкани листа или други физически промени показват заболявания на храстите. В този случай растението не само няма да цъфти, но и ще зарази цялата градина.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес