Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След 24-годишно отсъствие: Симбиоза от опит и талант кара Словения да мечтае на Евро 2024

13 юни 2024, 20:14 часа
Реклама

Словения успя да се възползва от благоприятните обстоятелства на квалификациите за Евро 2024 и така си осигури участие в Германия, което ще е второ класиране на еврофинали за страната след 24-годишна пауза. Словенците допуснаха само две поражения и завършиха първи в група H с равни точки с Дания, като зад тях останаха Финландия, Казахстан, Северна Ирландия и Сан Марино.

Ще успее ли Словения да напредне във фазите на Евро 2024?

Класирането на Словения за Европейското в Германия ще отбележи четвъртия голям международен форум за бившата Югославска Република, която участва като независима държава от 1992 година. Освен на Евро 2000, където спечелиха два мача и загубиха другите в груповата фаза, „трикольорите“ стигнаха до финалите на Световните първенства през 2002-ра и 2010-а.

ДНИТЕ ДО ЕВРО 2024: 7 дни до ЕВРО 2024: Време за прогнози! Кой ще стане шампион на Европа?! (ВИДЕО)

Отбор на Словения

Двубоят срещу Алжир в Южна Африка през 2010-а, където крайният резултат беше 1:0 за словенците, е единственият им успех на големи турнири. Тогавашният селекционер на отбора Матяж Кек се завърна през 2018-а и сега отново се превърна в причина за доброто представяне на тима в квалификациите.

Новото поколение словенски футболисти

62-годишният Кек предвожда състав с малък опит, но с няколко перспективни състезатели. Най-добрият от тях е 20-годишният Бенямин Шешко, който избра къде да продължи кариерата си. Той успя да вкара 5 гола в противниковата врата по време на пресявките.

31-годишният Ян Облак, който е най-опитният в отбора, е определян като един от най-добрите вратари в световния футбол. За десетте си сезона в Атлетико Мадрид има трофей от Лига Европа и финал в Шампионска лига. „Ние сме щастливи и горди. Това постижение е напълно заслужено за поколението футболисти в отбора. Те върнаха вярата в словенския футбол“, завърши Матяж Кек.

На шампионата на Стария континент Словения попадна в група C, където са още Англия, Дания и Сърбия (превю на групата четете в линка).

Йорданка Йончева
Йорданка Йончева Отговорен редактор
Новините днес