Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможността Комисията "Юнкер" да работи и след 1 ноември - все по-реална

15 октомври 2019, 17:15 часа
Реклама

Великобритания ще трябва да издигне кандидат за еврокомисар, ако остане в ЕС след 1 ноември. Това потвърди днес на пресконференция говорител на Европейската комисия, цитиран от в.Сега.

В същото време преговорите за новата ЕК изостават и спазването на първоначалните срокове за съставянето на следващата ЕК става по-трудно. Все по-реална става опцията Комисията "Юнкер" да продължии да функционира и след 1 ноември, защото новият председател Урсула фон дер Лайен не може да сформира екипа си.

Основна пречка за това е Франция, заради това, че все още не е предложила нов кандидат за еврокомисар. Говорителят на ЕК поясни, че изискването на новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за поне две имена(мъж и жена) за еврокомисар от държава се запазва.

Въпросът с очакваните номинации остава открит и след вчерашния разговор на Фон дер Лайен с френския президент Еманюел Макрон. По думите на говорителя разговорът е бил „добър и градивен“. Защо и как беш

Френският кандидат за еврокомисар, отговарящ за вътрешния пазар в ЕС беше отхвърлена Силви Гулар, която трябваше да поеме ресор "вътрешен пазар" можете да прочетете в тази статия.

По думите на говорителя на ЕК откритите въпроси са част от "триизмерна главоблъсканица".

Към трудността на задачата се прибавя сложната вътрешнополитическа обстановка в Румъния. Говорителят на ЕК отбеляза, че Фон дер Лайен е поканена на заседанието на Европейския съвет в края на седмицата и ще има възможност да разговаря с държавните и правителствените ръководители от ЕС.

По неговите думи Европейският парламент и друг път е отхвърлял кандидати за еврокомисари, без това да поставя под въпрос мнозинството при гласуването на състава на цялата комисия.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес