Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Англия пускат учениците в клас от 8-ми март и ще ги наблюдават

22 февруари 2021, 06:18 часа
Реклама

Британският премиер Борис Джонсън ще начертае път за постепенно възобновяване на икономиката, пише БГНЕС, позовавайки се на агенция Ройтерс. С над 120 000 смъртни случая Великобритания е пета по официален брой на жертвите в света от пандемията и преживява най-голямата си икономическа катастрофа от повече от 300 години. Но бързото ваксиниране на населението плюс почти двумесечна трудна национална блокировка означава, че Джонсън вече може да предвиди поетапно облекчаване на мерките, като даде приоритет на възобновяване на учебните занятия и социалната активност на открито.

„Решенията ни ще се вземат според най-новите данни и във всяка стъпка ще бъдем предпазливи, за да не отстъпим от напредъка, който сме постигнали досега“, ще е посланието на Джонсън, според кабинета му. Под натиска както на политиците от собствената му Консервативна партия за рестартиране на икономиката, така и на научните съветници, които се страхуват от възраждане на вируса, ако мерките се отменят твърде бързо, пред Борис Джонсън стои трудна задача.

През последните месеци той изглежда много по-предпазлив и неговият здравен министър Мат Ханкок заяви в неделя, че всяко облекчаване, като например възобновяването на учебните занятия от 8-ми март, ще бъде последвано от няколко седмици наблюдение, за да се открие въздействието върху по-широката част от населението. Джонсън ще определи четири критерия, които трябва да бъдат разгледани преди всяко ново отпускане, включително скоростта и успеха на програмата за ваксинация, състоянието на заразяване и въздействието на всички нови варианти на вируса.

Около 17,6 милиона души т.е. над една четвърт от 67-милионното население на Обединеното кралство, вече са получили първа доза. Така страната се нарежда след Израел и Обединените арабски емирства по ваксиниране на глава от населението си. Правителството има за цел да даде първа доза на всички възрастни до края на юли. Ханкок каза още, че наскоро страната е успяла да намали случаите на по-инфекциозния вариант на вируса от Южна Африка. Като цяло ежедневните случаи на коронавирус се движат около 11 000 на ден през миналата седмица. Джонсън ще изготви пътната карта за Англия, която парламентът ще гласува. Лидерите в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също се очаква да облекчат ограниченията през следващите месеци.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес