Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Среднощна руска атака: Жертва и ранени в Одеса и Днипро, паднали преди да стигнат целта си ракети (СНИМКИ)*

23 февруари 2024, 06:19 часа • 2173 прочитания

Серия предупреждения и въздушна тревога беше обявена късно снощи в Украйна.

Предупреждения излизаха периодично в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС, като първото беше за излетели 3 бомбардировача Ту-22М3 и изстрелване на ракети Х-22 от акваторията на Черно море. Последваха поредица предупреждения за атаки с дронове – в Одеса, Измаил, Харков, Днипро (Днепропетровск), Херсон, Кировград – не само градовете, а и областите.

Още: Украйна подпали нова руска петролна рафинерия, Русия атакува масирано с ракети (ВИДЕО)

Поражения в Одеса и Днепропетровск

Според официалното съобщение на украинското командване „Юг“, руснаците са изстреляли ракети Х-31 и Х-22, но ракетите „загубиха бойна способност във въздуха“. Тази формулировка не дава яснота дали срещу ракетите е използвано заглушаване, което ги е свалило или става въпрос за неизправности. 9 дрона обаче са свалени – но има дрон, който е паднал върху сграда на промишлено предприятие в крайбрежната зона на Одеса.

Има загинал – тялото му е намерено от пожарникари. Изваден е охранител на сградата, но може да има още хора под отломките - малко по-късно стана ясно, че има още двама убити т.е. общо 3 жертви. Пожарът е бил на площ 500 квадратни метра, гласи официалната информация.

Ръководителят на военновременната администрация на Днепропетровск Серхий Лисяк съобщи в Телеграм за попадение на дрон в жилищна многоетажна сграда. Първоначалната информация е за 8 ранени, 7 от които са в болница, но може да има още хора под отломките.

* Според актуалната справка на украинските ВВС, която излезе към 7:20 часа българско време, Русия е изстреляла общо 31 дрона клас "Шахед", като са свалени 23. Изстреляни са една ракета Х-31 и две Х-22, както и три зенитни ракети С-300.

Още: Русия порази ТЕЦ-а на град Днипро, кметът ругае украинските политици и спецслужби (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес