Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швеция: Никога не сме се сблъсквали с по-голяма заплаха за сигурността си

17 октомври 2023, 14:27 часа • 1920 прочитания

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон заяви, че страната му никога не се е сблъсквала с по-голяма заплаха за сигурността, като нарече стрелбата в Брюксел, при която загинаха двама шведи, "терористична атака" срещу Швеция.

На 17 октомври брюкселската полиция рани смъртоносно заподозрения нападател, който по-късно почина от раните си в болница.

"В днешно време Швеция никога не е била подложена на толкова голяма заплаха, както сега", каза Кристерсон, след като двама шведски футболни фенове бяха убити, а трети ранен при стрелбата на 16 октомври. "Всички признаци сочат, че това е терористична атака, насочена срещу Швеция и шведските граждани, само защото са шведи", каза той, цитиран от АФП.

През август шведската разузнавателна служба повиши нивото на заплаха до четири по петстепенна скала, след като поредица от изгаряния на Корана в страната я превърнаха в "приоритетна цел".

ОЩЕ: Франция засилва охраната на границата след терористичната атака в Белгия 

"Сега знаем със смразяваща яснота, че е имало причина за загрижеността, която от шведската разузнавателна служба и ние в правителството описахме", добави Кристерсон.

Той обеща "да защити нашето отворено, демократично общество". "Искат да ни сплашат, за да замълчим... Това няма да се случи", каза Кристерсон.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес