Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на МААЕ отива утре в АЕЦ "Курск", сравни я с АЕЦ "Запорожие"

26 август 2024, 16:38 часа • 865 прочитания

"Предвид сериозната ситуация" ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси лично ще ръководи мисия в Курската атомна електроцентрала в Русия утре, 27 август.

Какво ще инспектира Гроси в АЕЦ "Курск"?

"Безопасността и сигурността на всички ядрени електроцентрали е от основно значение за МААЕ", гласи позиция на агенцията от 26 август, публикувана от името на Гроси.

Още: Директорът на МААЕ го е страх за Курската АЕЦ, отива на посещение

"След новите събития и повишените нива на военна активност в близост до Курската АЕЦ следя отблизо развитието на ситуацията на място, особено по отношение на централата. Важно е, когато агенцията е призована да изпълни мандата си, за да гарантира, че ядрената енергия се използва по мирен начин, ние да присъстваме. Важно е също така, че когато международната общност се нуждае от независима оценка на безопасността и сигурността на ядрено съоръжение, ние ще бъдем там. Единственият начин, по който МААЕ може да потвърди информацията, е когато имаме възможност да направим независима оценка на случващото се".

Откакто украинските сили влязоха в Курска област на Русия на 6 август, сред руските пропагандисти настана паника, че ВСУ ще стигнат чак до атомната електроцентрала. Тя остава далеч от фронтовата линия, но руснаците вече са изградили защитни съоръжения около нея - припомнете си тук. Междувременно диктаторът Владимир Путин внуши, че Украйна се кани да атакува АЕЦ "Курск", а Киев отвърна: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация.

"Отново подчертавам, че безопасността и сигурността на ядрените съоръжения не трябва да бъдат застрашавани при никакви обстоятелства. Ситуацията е в процес на развитие и е изключително важно, когато пристигна в централата утре, да видя ситуацията от първа ръка и да обсъдим условията за по-нататъшни дейности, които може да са необходими за оценка на условията за ядрена безопасност и сигурност на АЕЦ "Курск"", добави ръководителят на МААЕ.

Още: Руските страхове, че Украйна ще превземе Курската АЕЦ, пак се разгоряха (ОБЗОР - ВИДЕО)

МААЕ приравни АЕЦ "Курск" с АЕЦ "Запорожие"

"Наложително е да се спазват седемте задължителни стълба на ядрената безопасност по време на въоръжен конфликт и петте конкретни принципа, създадени за защита на Запорожката АЕЦ, но приложими за всяка атомна електроцентрала", допълни той.

АЕЦ "Запорожие" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа - е под контрола над руските окупатори в Украйна от 2022 г. насам. Те десетки пъти вече заплашиха ядрената сигурност с безумни действия на място. МААЕ има мисия там, но получава достъп от руснаците само до определени сектори в АЕЦ.

Още: "Влошава се ситуацията с ядрената безопасност в Запорожие": МААЕ след удар с дрон край централата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес