Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ никога не са забранявали на Украйна да сваля руски самолети на руска територия: Белият дом

05 юни 2024, 13:35 часа
Реклама

САЩ никога не са налагали ограничения на украинската армия да сваля самолетите на агресора на руска територия. И украинските отбранителни сили правят това още от началото на войната. Това каза съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Кърби на пресконференция на 4 юни, текстът от която е публикуван от сайта на Белия дом.

На въпрос на репортер дали може да потвърди съобщенията, че Украйна за първи път е използвала американски оръжия на територията на Руската федерация и дали частичното премахване на ограниченията при използването на доставените западни оръжия предоставя на Киев свободата да сваля руски самолети, пренасящи бомби, извън украинската граница, Кърби отговори следното:

"Имаше известно объркване по този въпрос. Никога не е имало ограничения за украинците да свалят вражески самолети, дори ако тези самолети не са непременно в украинското въздушно пространство. Имам предвид, че те могат да свалят руски самолети, които представляват непосредствена заплаха, и те правят това от самото начало на войната", каза Кърби.

Още: HIMARS пращат поздрави на Путин: Защо разрешението на Запада за удари по Русия е ключово 

"Ние просто не сме в състояние да знаем ежедневно по какво точно стрелят украинците“, каза той, като отбеляза, че Украйна знае добре за споразуменията по този въпрос и ги спазва.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес