Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия призна официално за една от най-болезнените си загуби в Украйна: А-50 "Бериев"

18 юни 2024, 07:25 часа
Реклама

Русия официално си призна за една от най-болезнените си загуби във войната с Украйна – свалянето на най-ценния руски военен самолет в лицето на радарната платформа А-50 "Бериев".

Признанието дойде от съд в Москва – той издаде заповед за арест и "задържане под стража" на командира на 138-ма зенитно-ракетна бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) полковник Микола Дзяман. По данни на руското следствие полковникът дал заповед на подчинените си да унищожат самолета, който си летял във въздушното пространство на Руската федерация, нямал оръжия и нямало да бъде ползван за военни действия. Свалянето на "Бериев" е довело до смъртта на 10 души екипаж: Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА)

Особено умилителна е частта как самолетът не е ползван за военни действия – всъщност А-50 "Бериев" има радари с голям обхват, няколкостотин километра, и се използва за координация както на противовъздушната отбрана, така и при ракетни обстрели от въздуха, с изтребители и бомбардировачи.

Друг умилителен момент е одобрението за арест на действащ украински полковник, който явно не живее и пребивава на руска територия.

Съдебното разпореждане разкри и поредния руски опит за лъжа - че конкретно този самолет е свален от приятелски огън т.е. от руска ПВО: Руснаците са самосвалили най-скъпия си военен самолет за втори път: Позната версия

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес