Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пред ЕС: Украйна поиска разрешение за западни оръжия дълбоко в Русия, Борел подкрепи (ВИДЕО)

29 август 2024, 13:14 часа • 1064 прочитания

Украйна засили призивите си за разрешение да използва западни оръжия срещу военни цели в Русия. Преди срещата с колегите си от ЕС в Брюксел украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че дългосрочната сигурност за Европа започва с „краткосрочни смели решения за Украйна“.

Киев иска разрешение да използва западни оръжия за нанасяне на удари по „легитимни военни цели“ в дълбините на Руската федерация - главно летища, използвани от руските бомбардировачи, които атакуват Украйна, посочи топ дипломатът на страната.

Още: За одобрение за ATACMS: Украйна ще представи списък с руски цели на САЩ.

Кулеба: "Ако не се вземат нужните решения, не обвинявайте Украйна"

„Ако бъдем снабдени с достатъчно количество ракети, ако ни бъде разрешено да нанасяме удари, ще намалим значително възможностите на Русия да нанася щети на нашата критична инфраструктура и ще подобрим положението на нашите сили на земята", каза Кулеба.

„Ако се вземат решения, Украйна е успешна на терен. Ако не, не обвинявайте Украйна, а себе си. За пореден път показахме, че тези, които говорят за страх от ескалация, в повечето случаи използват този аргумент само за да избегнат вземането на решенията, от които Украйна се нуждае“, заяви украинският външен министър в отговор на западните притеснения за ескалиране на конфликта, ако се дадат далекобойни оръжия на Киев.

Най-вече думите му са насочени към САЩ, които не дават използването на ракети ATACMS, към Великобритания, която се бави с решение за ракетите Storm Shadow, и към Германия, която така и не доставя на Киев ракети Taurus с далечен обсег на действие. Какво бави решението за Storm Shadow, четете в днешния ни обзор за Украйна: Рекорд във войната по брой руски атаки на фронта, ситуацията за ВСУ при Покровск е критична (ОБЗОР - ВИДЕО).

Борел: Ограниченията да бъдат отменени

Кулеба беше подкрепен от върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, който определи срещата на украинския дипломат с 27-те външни министри на ЕС като „важен момент, за да разберат всички защо“ ограниченията трябва да бъдат отменени.

„Ограниченията трябва да бъдат премахнати, за да могат украинците да се прицелят в местата, откъдето Русия ги бомбардира, в противен случай оръжията са безполезни", заяви Борел, цитиран от The Guardian.

Още: Колко ракети и дронове е изстреляла Русия във войната и колко са свалени: Данни от ген. Сирски

Украински удар в Курска област

На този фон - украинските въоръжени сили са нанесли удар по железопътна линия в Лгов, Курска област, съобщават местните медии. Нападението е било насочено към жп линията в близост до гара „Лгов-Киев“, като е повредило две жилищни сгради и е засегнало склад, принадлежащ на местен бизнес.

Според кмета на града са регистрирани четири удара. Няма данни за ранени.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес