Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасенията от конфликт в Украйна доведоха до спад на европейските борси

14 февруари 2022, 12:24 часа
Реклама

Основните европейски пазари се сринаха в понеделник, тъй като се засилиха опасенията от потенциална руска инвазия в Украйна, а цените на петрола се повишиха.

Франкфуртският бенчмарк индекс DAX се понижи с 3,4% до 14 906,38 пункта, а CAC 40 загуби 3,2% до 6 786,69 пункта в ранната сутрешна търговия.

Извън еврозоната, лондонският индекс FTSE 100 загуби почти 2,0% до 7 510,68 пункта, следвайки резките загуби в Азия.

"Притесненията, че нахлуването на Русия в Украйна е неизбежно, напомпаха вълни от волатилност на пазарите, като инвеститорите очакват по-високи цени на горивата и повече затруднения по веригата за доставки в резултат на конфликта", заяви анализаторът от AvaTrade Наим Аслам.

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговор с руския си колега Владимир Путин, но диалогът им не даде резултат. В петък Уолстрийт отбеляза силен спад.

Опасенията от конфликт в Източна Европа също предизвикаха силни разпродажби в Азия в понеделник, докато цените на петрола се повишиха рязко и достигнаха 95 долара за барел, което предизвика нови инфлационни проблеми.

Перспективата за конфликт задълбочи мрачното настроение, след като в четвъртък данните показаха, че инфлацията в САЩ през януари е достигнала прогнозираните 7,5%, което засили натиска върху Федералния резерв да повиши лихвените проценти с повече от очакваното.

"Точно когато изглеждаше, че вълната на ковид се оттегля, нарастващото очакване за нахлуване в Украйна е новата заплаха, която сега изнервя инвеститорите, а доверието в много части на света спада", заяви анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стритър. "На фона на опасенията, че инфлацията вече е твърде висока, възможността руските войски да преминат границата доведе до нов скок в цената на петрола до над 95 долара за барел.

Енергийните пазари явно са под напрежение и ако доставките бъдат застрашени, има риск цената на нефта да се изстреля още по-нагоре, което ще увеличи ценовия натиск за компаниите.

Източник: АФП

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес