Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: Естония одобри закон за използване на замразени руски активи за Украйна

31 май 2024, 08:48 часа
Реклама

Президентът на Естония Алар Карис официално прие закон в четвъртък, който позволява руски активи, замразени по сиката на санкциите срещу Москва, да бъдат използвани за плащания на репарации на Украйна, предава Yahoo Finance, като се позовава на DPA.

Мярката беше приета от парламента на балтийската държава, членка на ЕС и НАТО, по-рано този месец.

Тя позволява активите на руски компании и физически лица, за които може да се докаже, че са допринесли за военната агресия, да бъдат използвани като компенсация за щетите, причинени от войната на Русия в Украйна.

ОЩЕ: Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

В изявлението Карис призна, че конфискацията на активи поради участие във военна агресия повдига неразрешени правни въпроси.

Въпреки това държавният глава заяви, че парламентът трябва да може да взема политически решения дори в такава сива зона.

Снимка: iStock

Противниците на закона твърдяха, че той може да е противоконституционен и че прилагането му ще бъде трудно и отнеме време.

Естония е първата европейска страна, приела подобен закон.

„Независимо какво мислим за взетото решениет в Естония, няма съмнение, че трябва да намерим ефективни начини да гарантираме правото на жертвите на агресия на обезщетение от тези, които са причинили щетите“, казва Карис.

ОЩЕ: Орбан пази Путин: Спря харченето на руски милиарди за оръжие за Украйна

Поради правни съображения и опасения от ответни мерки от страна на Москва, много държави от ЕС проявяват сдържаност, когато става въпрос за използване на руски активи.

Досега ЕС е успял да договори единствено прехвърляне на приходите от лихви от замразени руски активи в Украйна.

Източник: Yahoo Finance

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес