Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мюфтията на Украйна също замина да се бие на фронта

11 юни 2022, 14:06 часа
Реклама

Главата на Духовния съвет на мюсюлманите на Украйна Саид Исмагилов се раздели с поста си и реши да замине да се сражава на фронта. Това сподели той самият в профила си във Фейсбук.

Исмагилов казва, че нахлуването на Путин в Украйна не е било изненада за него. Той е очаквал тези събития и още от декември 2021 г. е тренирал в частите на Териториалната отбрана.

"През март беше постигнато споразумение, че ще предам правомощията си и ще се посветя на защитата на Украйна и спасяването на нашите ранени. Известно време не правех никакви публични изявления, въпреки че мнозина от вас вече бяха научили", пише той.

Саид Исмагилов е бил мюфтия на Украйна в продължение на 13 години. По думите му в момента част от мюсюлманските общности и джамиите в страната се намират или под окупация, или в зоната на военни действия, а руските мюфтии и местните колаборационисти вече се опитват да се месят в делата им.

Исмагилов отбелязва, че в исляма, когато се напуска подобна длъжност, мюфтията става обикновен мирянин, така че нищо не го възпрепятства да воюва на фронта.

фейсбук

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес