Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

18 май 2024, 20:33 часа
Реклама

Градската болница в град Вовчанск (Волчанск на руски език), за която преди два дни се появи информация, че е превзета от руската армия, беше буквално срината от бомбардировка на украинската армия - тези новини, гарнирани с видеокадри от мястото на събитието, са най-новото от боевете в Харковска област между руската и украинската армия: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

Видеокадри, публикувани първо в украински източници, показват мощни взривове. Най-вероятно става въпрос за "умна" авиобомба JDAM. Бомбите, оборудвани с JDAM, се управляват от интегрирана система за насочване, свързана с приемник на GPS и варират като тегло от 230 до 910 кг: САЩ пращат на Украйна системи JDAM за създаване на "умни бомби" (ВИДЕО)

Припомняме, че едва преди по-малко от денонощие украинската прокуратура започна разследване на данни за поредно ужасно руско военно престъпление - убийство на инвалид, именно в болницата. Бомбардировката там вероятно е факт, тъй като лечебното заведение е превърнато в база на руската армия: Руснаците убиха инвалид, украинската прокуратура разследва (ВИДЕО, 18+)

(КАРТА) По-рано руското военно министерство съобщи, че руската армия е превзела село Стариця - на западния фланг на Вовчанск. Заедно с Бугруватка това е отправна точка да бъде форсирана река Вовча (Волча), за да бъде разширен фронтът на боеве в града: Нови явни знаци как Русия възнамерява да победи в Украйна (ВИДЕО)

Войната в Украйна: Кратки новини

Преди новината за болницата стана ясно, че руснаците отново са бомбардирали Харков. Шестима цивилни са ранени, според съобщение на кмета на града Игор Терехов. Сред тях са деца на 13 и 16 години, но с леки наранявания. А във Вовчанск е загинала 60-годишна жена и още четирима са ранени след руски обстрел.

На страницата си във Facebook 110-та механизирана бригада на украинската армия се похвали с четвърти свален руски Су-25 за месец май. Това стана заедно с новина, че на 17 май е загинал при изпълнение на бойна задача началникът на щаба и първи заместник-командир на 831-ва бригада на украинската тактическа авиация подполковник Денис Александрович Василюк:

Още: Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

На този фон - протест срещу новия закон за мобилизацията в Украйна направиха шофьори на камиони. Те блокираха магистралата Одеса - Киев, като множество камиони образуваха сериозно задръстване. Причината за протеста - на границата, при проверка, военните комисариати могат да привикат на отчет за годност за военна служба всеки шофьор, а повечето от тях не са резервисти.

Според говорителя на украинската полиция Олена Бережна, поводът за протеста е, че съгласно новия закон за мобилизацията шофьорите уж няма да могат да пътуват в чужбина. "Шофьорите на камиони проведоха мирен протест, застанаха от двете страни на магистралата Киев - Одеса в Кировоградска област, не блокираха движението, движението можеше да се осъществява. Имаше до 100 камиона, сега са останали около 15", коментира Бережна.

Още: Украйна ожесточава наказанията за избягване на военна служба: Приет е нов закон

Междувременно, в Санкт Петербург избухна пожар в производствен цех. Огънят е обхванал площ от 100 квадратни метра.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес