Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон: Предоставяме изтребители Mirage-2000 на Украйна, ще обучаваме и пилоти

06 юни 2024, 22:30 часа • 11308 прочитания

Франция ще предостави изтребители Mirage-2000 на Украйна и ще обучава украински пилоти, обяви френският президент Еманюел Макрон. Това съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. "Решението е част от ново военно сътрудничество с Киев в борбата му с руската инвазия", каза френският държавен глава.

„Утре ще поставим началото на ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на изтребители Mirage-2000 на Украйна, произведени от френския производител Dassault. Ще обучим украинските им пилоти във Франция“, добави той. Още: Зеленски кацна във Франция за "Деня Д": Съюзниците защитаваха Европа тогава, ние го правим сега (ВИДЕО)

Mirage 2000 е многоцелеви еднодвигателен реактивен изтребител от четвърто поколение.

Френският президент говори в края на честванията на "Денят Д", посветен на съюзническия десант в Нормандия на 6 юни 1944 г. Украинският президент Володимир Зеленски също беше поканен.

Франция също така планира да обучи 4500 украински войници, каза Макрон, като увери, че в момента няма френски военни инструктори на украинска земя.

„Искаме да обучим и една бригада“, добави той.

Макрон подчерта, че Франция не желае „ескалация на войната, но мирът ... ще бъде постигнат само ако Украйна може да се съпротивлява“. Още: Франция арестува мъж с украинско и руско гражданство, държал експлозиви в Париж

„Ситуацията е трудна“, призна френският президент, като добави, че руската армия нанася „тежки удари“ в Харковска област.

„Мирът не може да означава капитулация на Украйна. Мирът трябва да дойде чрез преговори“, каза още той. Според Макрон този момент все още не е настъпил, „тъй като Русия продължава да настъпва“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес