Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крал Чарлз III оглави честванията на "Денят Д" във Великобритания (СНИМКИ)

05 юни 2024, 17:37 часа
Реклама

Крал Чарлз III ръководи възпоменателните церемонии по случай 80-та годишнина от десанта в Нормандия през Втората световна война, състояли се днес в Обединеното кралство. Монархът се присъедини към британски ветерани, други кралски особи и политически лидери на възпоменателното събитие в Портсмут, на южното крайбрежие на Англия, организирано от Министерството на отбраната.

На 5 юни 1944 г. съюзническите войски започват да напускат пристанищния град и други места по южното английско крайбрежие, прекосяват Ламанша и на следващата сутрин се сражават на плажовете в Северна Франция срещу Нацистка Германия.

Още: Крал Чарлз представи новия си портрет - първи след коронацията

Като държавен глава Чарлз е главнокомандващ на британските въоръжени сили, а самият той е служил в Кралския флот и Кралските военновъздушни сили, припомня Би Би Си.

Наследникът на краля - принц Уилям, който е пилот на Кралските военновъздушни сили за търсене и спасяване, също се обърна към събралото се множество с думите:

Още: Крал Чарлз удостои сина си Уилям с висше военно звание

"Днес си спомняме за смелостта на онези, които прекосиха морето, за да освободят Европа", и прочете на глас откъс от дневника на ветеран.

Чарлз III и съпругата му кралица Камила ще пристигнат във Франция на 6 юни за възпоменателната церемония наред с други кралски особи и десетки държавни глави, включително президента на САЩ Джо Байдън и френския държавен глава Еманюел Макрон.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес