Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гладиатор": Секретният руски спецбатальон от затворници е напът да спре да съществува, разбит от украинците

01 февруари 2024, 17:48 часа
Реклама

Както е известно, от есента на 2022 г. Русия вербува затворници, които хвърля в най-трудните участъци на фронта. Това, което не е известно обаче, е друго - че дори сред затворниците има елит - батальон със специално предназначение, състоящ се от няколкостотин души, предимно неженени и с боен опит от предишни войни. Те се наричат ​​"гладиатори" в чест на отстранения бивш генерал от 58-ма руска армия с позивна "Спартак" - Иван Попов. Припомняме, че Попов изпадна в немилост, след като докладва на началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов, че е необходима ротация на войниците, и за наказание бе изпратен чак в Сирия. Още: Руски генерал каза "право куме в очи" какво е на фронта в Украйна и беше отстранен (ВИДЕО)

"Елитните" гладиатори

В Украйна воюват и други военни формации, съставени от затворници - "Шторм Z" и "Шторм V", например, но само "Гладиатор" има статут на специална част. Впрочем въпреки "престижния" си статут, батальонът се командва от бивш полицай, осъден за брутално убийство, и процентът на оцеляване на военния му персонал е не повече от 40%.

Изследователският проект "Система" разказва как е възникнал батальонът "Гладиатор" и защо скоро няма да остане нищо от него, пише "Настоящее время".

Още: "Невъзможно е да защитим Санкт Петербург от дронове": Признание от руския парламент

"Гладиатор" е създаден през есента на 2022 г., но става "елитен" чак година по-късно. И почти моментално се прославя с фатален инцидент - на 18 септември 2023 г. в редиците му е извършено двойно убийство. Командирът и заместникът му в една от ротите застрелват двама свои подчинени в окупираната част на Запорожка област, според някои сведения - за пари.

В "Гладиатор" се опитват да съберат хора с опит в правоохранителните и военните структури, както и ветерани от бойните действия (предимно от чеченските войни от 90-те години), за предпочитане до 25-годишни, неженени и с добра физическа форма. Но както отбелязва основателят на разследващата група Conflict Intelligence Team Руслан Левиев руските затвори не се отличават с добро хранене и модерни фитнес зали, така че дори онези, които са били в отлична физическа форма на свобода, много бързо я губят в в затвора.

В същото време заплатите в елитното подразделение не се различават от това, което получават затворниците в другите щурмови части - около 100 хиляди рубли (1100 долара) в зоната на бойните действия. Подобно на други щурмови отряди, "Гладиатор" също има затруднения с изплащането на заплатите и обезщетенията и дори с евакуирането на телата на мъртвите.

Още: Скръбен ден за Руския черноморски флот: Украинците потопиха ракетен катер за 70 милиона долара (ВИДЕО)

Пушечно месо

Не е тайна, че бойците в батальона се използват основно за "пушечно месо", например при Работино в Запорожка област. Според един от участниците в него, след около три месеца интензивни битки, процентът на оцеляване в неговата рота е бил по-малко от 40%, без да се броят изчезналите и пленниците.

Проектът "Система" се е запознал с пълния документ, в който руското военно министерство формулира своята концепция за щурмови войски, състоящи се от затворници. В този документ от февруари 2023 г. на тях черно на бяло им е даден статус на "пушечно месо".

Още: Край с помилването: Как Путин промени правилата на играта за руските затворници на фронта

От батальона вече не е останало почти нищо

Отбелязва се, че щабът, отговорен за управлението на "Гладиатор", вероятно се намира в град Шали, Чеченска република, на територията на 70-ти гвардейски мотострелкови полк (принадлежащ към 58-а армия), твърди източник, близък до батальона. В средата на януари 2024 г. сградата на щаба на 70-и полк изгоря с всички документи, съхраняващи се там: На гости при Кадиров: Пожар изпепели щаба на руски полк (ВИДЕО). Това се случи на фона на слуховете за предстоящо разформироване на "Гладиатор", вероятно заради внушителни загуби на военен персонал.

Руското военно министерство не е пожелало да коментира тези въпроси пред "Системата".

Още: Руски сериен изнасилвач намери смъртта си на фронта в Украйна

Още: Затворническият закон: Мрачното настояще и бъдеще на руската армия и руското общество

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес