Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен очаква Верхоли да подкрепи преговорите със Скопие и Тирана

07 ноември 2019, 20:20 часа
Реклама

В писмо, изпратено до кандидата за комисар по разширяването Оливер Верхоли, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази очакването си той да продължи да настоява за започване на преговори със Северна Македония и Албания, предаде БГНЕС.

Практиката изисква избраният председател на ЕК да изпраща в писмена форма мисиите, по които очаква кандидатите за комисари да работят през петгодишния им мандат.

Фон дер Лайен изрично казва на кандидата за еврокомисар, че нейната комисия "ще застане зад предложението за започване на преговори със Северна Македония и Албания".

Освен това в писмото до унгареца Оливер Верхоли тя го призовава за „достоверна европейска перспектива“ за страните от Западните Балкани.

„Задължително е да се запази и ускори напредъкът през следващите пет години чрез система за оценка, основана на заслугите на всяка страна кандидатка, и да се поддържа надеждна перспектива за членство.“ Това стои сред задачите, за чието изпълнение ще трябва да се грижи Верхоли в частта по разширяването към Западните Балкани.

Фон дер Лайен очаква той да работи за „ускоряване на структурните и институционални реформи със силен акцент върху върховенството на закона, икономическото развитие и реформата в публичната администрация“.

"Трябва също да подкрепите всички усилия в борбата срещу корупцията в региона и да подкрепите всички усилия за добросъседски отношения и решаване на двустранни проблеми", каза избраната за председател на Еврокомисията германка.

По отношение на Турция Фон дер Лайен признава, че тези преговори вече са в застой и че Турция вече не може да отваря или затваря глави с ЕС, тъй като се е отклонила от европейските правила и ценности.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес