Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен: Драмата Brexit е горчив урок за популистите

27 декември 2019, 16:10 часа
Реклама

Последиците от Brexit върху външната политика и политиката на сигурност в ЕС няма да бъдат толкова пагубни, колкото в други области на сътрудничество, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в интервю за „Шпигел“.

"По-специално във външната политика и политиките за сигурност последиците от Brexit няма да бъдат толкова сериозни. За разлика от други области, британците бяха много сдържани в цялостната си политика за сигурност и блокираха известен напредък в рамките на ЕС", каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че в тази връзка създаването на европейски съюз за отбрана „можеше да бъде стартирано едва след референдума за Brexit“.

„И от двете страни има стремеж към тясно сътрудничество“, заяви Фон дер Лайен.

По-рано британският премиер Борис Джонсън отново представи законопроекта за Brexit в парламента, като предложи излизане от ЕС на 31 януари 2020 г. и отказ за удължаване на преходния период. Според гласуването британският парламент подкрепи законопроекта за Brexitна второ четене.

Очаква се окончателното гласуване в двете камари и получаването на кралска санкция по законопроекта да се състои през януари. Ако Великобритания напусне ЕС на 31 януари, преходният период ще продължи до края на 2020-а.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес