Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК потвърди - отпуска 50 млрд. евро на Украйна за следващите 4 години

20 юни 2023, 17:46 часа
Реклама

След като Bloomberg вече разкри плановете на Европейския съюз да отпусне десетки милиарди на Украйна, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди финансовия пакет във вторник.

ЕК предлага механизъм за Украйна за следващите 4 години в размер до 50 млрд. евро.

"Целта е да се осигури предвидимо финансиране на Украйна по пътя ѝ към ЕС, съвместно с глобалните партньори и частния сектор", заяви Фон дер Лайен.

ОЩЕ: Ето колко от 7-те условия е изпълнила Украйна за старт на преговорите за членство в ЕС

"По отношение на миграцията, подкрепяме защитата на външните граници и икономическото развитие на нашите партньори с 15 млрд. евро", допълни председателят на Европейската комисия.

Вече беше ясно, че ЕК ще помогне за финансирането на текущите разходи на украинското правителство и за изплащането на спешни средства за възстановяване.

На двудневна среща, която започва в Лондон в сряда и на която Украйна и Великобритания са съорганизатори, политици и финансисти ще обсъдят проблемите на нападнатата страна с краткосрочното финансиране, ще разгледат и дългосрочните усилия за възстановяване.

Световната банка изчислява, че възстановяването на Украйна ще струва 411 милиарда долара, което е три пъти повече от брутния вътрешен продукт на страната. След нахлуването на Русия през февруари 2022 г. външните спонсори на Украйна са налели 59 млрд. долара за финансиране на нуждите ѝ.

Междувременно Киев се надява на солидна начална вноска, за да може страната да започне съвземането си.

ОЩЕ: Украйна търси 40 милиарда долара за "Зелен план Маршал"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес