Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дипломатическият танц на Фон дер Лайен в Китай - отива с различни планове от Макрон

05 април 2023, 14:44 часа
Реклама

Ще бъде трудно Урсула фон дер Лайен да изпълни задачите си в Китай. Председателят на Европейската комисия заминава за Пекин тази седмица и ще се нуждае от "допълнително стая" за всички планове, които носи със себе си, пише Politico в свой анализ.

Резултатът ще бъде деликатен дипломатически танц, който ще се разиграва през следващите три дни, докато Фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще се стремят да представят единно европейско лице пред Китай въпреки различните си планове.

ОЩЕ: Еманюел Макрон пристигна на тридневно посещение в Китай

Двамата ще имат само една официална съвместна среща - тристранна - с китайския президент Си Дзинпин в четвъртък. Фон дер Лайен също така ще проведе лична среща с китайския премиер Ли Цян и ще се срещне с Търговската камара на ЕС - уместен избор, тъй като групата призова блокът да засили подхода си към държавния икономически модел на Китай.

Всичко това показва колко бързо Пекин се издига в дневния ред на самия ЕС. В продължение на години Брюксел беше склонен да остави въпроса на заден план, осъзнавайки различията във възгледите в рамките на блока. Вече не, коментират от Politico.

Изострянето на реториката на Китай, икономическите му ответни мерки срещу членовете на ЕС и най-вече опасенията за затопляне на отношенията с Русия и подпомагане на военните усилия на Москва в Украйна направиха невъзможно избягването на темата.

"Тя има непосилна задача", каза един от дипломатите тази седмица в Брюксел. "Опитва се да осигури политика за Китай, която да удовлетворява всички".

Многото лица на ЕС

Като ревностен евроатлантик, председателят на Комисията се съобразява с натиска от страна на Вашингтон относно Китай. Бившият германски министър на отбраната има близки работни отношения с президента на САЩ Джо Байдън, които се зародиха в навечерието на руската инвазия в Украйна.

Байдън се застъпва за по-твърда позиция по отношение на Китай, като настоява Брюксел да се придържа към това. Спрямо Пекин Европа не трябва да прави същите грешки, както с Русия, гласи кодираното послание на Щатите. Имат се предвид икономическите зависимости от партньор, който подстрекава към война.

ОЩЕ: Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

В Брюксел обаче консенсусът не е толкова категоричен. Въпреки твърдението на Макрон, че ЕС е единен, в действителност - както във всички области на политиката - съществуват различни мнения на държавите членки. Страни като Литва станаха свидетели на драстично намаляване на търговията с Китай заради дипломатически спор. Други, като Германия, Франция и Испания, са по-внимателни по отношение на започването на икономическа война с Китай, имайки предвид бизнес връзките си с втората по големина икономика в света.

Решението на Фон дер Лайен да се присъедини към държавното посещение на Макрон повдигна доста въпроси. Макрон даже сам обяви пътуването на председателя на ЕК в края на срещата на върха на лидерите на ЕС през март.

И все пак желанието на Еманюел Макрон да привлече Фон дер Лайен е доказателство, че нейната популярност расте - в Брюксел се спекулира за следващия й професионален ход или дали ще получи още един мандат, тъй като през 2024 г. предстоят избори за Европейски парламент.

Все пак в силно политическия свят на Брюксел включването на Фон дер Лайен в пътуването тази седмица е сигнал за променящи се и интересни съюзи - през ноември миналата година германският канцлер Олаф Шолц пътува до Пекин без партньор от ЕС, но с редица германски изпълнителни директори и бизнес лидери в самолета си.

Фон дер Лайен обръща внимание не само на САЩ, но също така се ориентира в разногласията по върховете на ЕС. Високопоставени служители в Европейския съвет настояват за по-малко конфронтационен подход към Пекин, страхувайки се да не бъдат въвлечени в евентуален конфликт между САЩ и Китай.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече осъществи свое собствено пътуване до Китай през декември миналата година, а топ дипломатът на блока Жозеп Борел ще направи самостоятелна мисия през следващата седмица.

Мисия +1

Пътуването може да се окаже решаващ момент за Фон дер Лайен. За тези, които искат да видят ЕС да се конфронтира с Китай, тя ще получи възможност да направи това директно пред Си Дзинпин, казва източноевропейски служител пред Politico.

"Тъй като тя пътува с Макрон, няма съмнение, че Франция няма да подкрепи нейното послание", добавя служителят. "Приливът на сили по отношение на Китай се промени и тя ще изглежда неловко, ако не представи аргументите на ЕС пред Си по отношение на Русия и Украйна".

Фон дер Лайен заяви миналата седмица, че ЕС трябва да бъде "по-смел" по отношение на Китай. Но също така подчерта необходимостта от "намаляване на риска, а не откъсване", като даде да се разбере, че Европа все още се нуждае от Китай и иска да прави бизнес със страната.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис постави под въпрос тази стратегия. "Трябва да се заемем сериозно. Намаляването на риска е така необходимото бързо решение, но трябва да сме готови и за това, което може да последва", каза той. "Ние сме ужасно неподготвени за възможността траекторията на Си в крайна сметка да не ни остави друг избор, освен да се разделим".

Други обаче изтъкнаха, че Китай не трябва да се приравнява с Русия. "Нека не забравяме, че Китай не е във война с Европа, не е враждебен играч в същата степен, в която е Русия", казва дипломат от друга държава членка.

Дори и най-конкретните изявления на Фон дер Лайен оставиха място за интерпретация. Тя заяви, че ЕК ще "преразгледа" CAI - спряното Всеобхватно споразумение за инвестиции с Китай.

Фу Конг - посланикът на Пекин в ЕС, обвини Фон дер Лайен, че разпространява "погрешно представяне и тълкуване на китайските политики и позиции". Китайското правителство не е във възторг от визитата ѝ.

Но най-непосредственото значение на пътуването вероятно ще бъде дали ЕС наистина може да окаже някакво влияние върху Пекин, тъй като Русия търси партньори, които да ѝ помогнат да поддържа войната си в Украйна. Фон дер Лайен се постара да разговаря в сряда с украинския президент Володимир Зеленски, преди да отлети за Пекин - нещо, което Си все още не е направил.

"Тя поне може да се върне и да каже: "Опитахме се да направим всичко възможно и разговаряхме с него", казва дипломат от ЕС. "Никой не си прави илюзии, че няколко часа със Си ще променят мнението му".

ОЩЕ: Макрон и Байдън искат Китай "да ускори края на войната в Украйна"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес