Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10-ият пакет санкции на ЕС е факт: Удар по пропагандата на Путин и по иранските дронове

15 февруари 2023, 15:40 часа
Реклама

Европейската комисия официално обяви десетия пакет санкции на ЕС срещу Русия заради агресивната ѝ война в Украйна, продължаваща вече почти една година. Новите наказателни мерки засягат пропагандистите на диктатора Владимир Путин, както и руските граждани, които вече имат забрана за заемане на висши позиции в стратегически важни за ЕС компании.

Блокът нанася и удар по ключовите технологии и промишлени стоки за Русия, по 4 руски банки и 7 компании от Иран, свързани с военната помощ за Москва. Предприемат се мерки за противодействие на заобикалянето на санкциите и се налагат ограничения на износа на стоки с двойна употреба и модерни технологии.

В пакета обаче не попадат санкции срещу руската ядрена индустрия, както се разбра и дни по-рано. Срещу тях се бяха обявили България (чрез президента Румен Радев) и Унгария - заради нейната АЕЦ "Пакш" 2, която е зависима от "Росатом".

Решението за официално налагане на мерките трябва да бъде взето единодушно от евролидерите.

"Вече почти една година агресивната война на Русия сее смърт и разрушения. Путин не само води жестока война на бойното поле, но и жестоко атакува цивилни граждани. Агресорът трябва да си плати за това. Днес засилваме натиска с 10-и пакет от санкции", обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от официалния сайт на Комисията.

"Първо, предлагаме допълнителни забрани за износ на стойност над 11 млрд. евро, за да лишим руската икономика от критични технологии и промишлени стоки. За да постигнем максимален ефект, се насочваме към много промишлени стоки, от които Русия се нуждае и които не може да си набави от трети държави. Жизненоважни стоки като електроника, специализирани превозни средства, машинни части, резервни части за камиони и реактивни двигатели. Насочваме се и към стоки за строителния сектор, които могат да бъдат насочени към руската армия, като например антени или кранове", допълни тя.

"Второ, ще ограничим още повече износа на стоки с двойна употреба и на високотехнологични стоки. Предлагаме контрол върху 47 нови електронни компонента, които могат да се използват в руските оръжейни системи, включително в дронове, ракети, хеликоптери. Както и на специфични редкоземни материали и термовизионни камери. С това забранихме всички технологични продукти, които се срещат на бойното поле и ще се уверим, че те няма да намерят други начини да стигнат там", заяви още Фон дер Лайен.

За първи път са добавени субекти от трети държави към санкциите срещу Русия. Иранската революционна гвардия предоставя на Москва безпилотни самолети "Шахед" за нападения срещу гражданската инфраструктура в Украйна. Затова сега седем ирански компании попадат в санкционираните стоки с двойна употреба.

"Сега те са под пълна забрана да продават чувствителни продукти на Русия. Готови сме да включим в списъка и други ирански образувания и компании от трети държави, които предоставят чувствителни технологии на Русия. Това би трябвало да подейства като силно възпиращо средство за други компании и международни търговци", посочи Фон дер Лайен.

Удар ЕК прави и срещу пропагандната машина на Русия. "Путин води война и в публичното пространство с цяла армия от пропагандисти и мрежи за дезинформация. Те разпространяват токсични лъжи, за да поляризират нашите общества. Ето защо предлагаме да бъдат изброени пропагандистите на Путин, както и допълнителни военни и политически командири", заяви тя.

Фон дер Лайен каза, че ЕС е въвел "най-строгите санкции". Целта сега е да се гарантира, че те се прилагат стриктно. Затова десетият пъкет въвежда нови мерки за предотвратяване на заобикалянето им. 

"Ще проследим олигарсите, които се опитват да скрият или да продадат активите си, за да избегнат санкциите. И заедно с държавите членки ще създадем преглед на всички замразени активи на руската централна банка, държани в ЕС. Трябва да знаем къде се намират те и каква е стойността им. Това е от решаващо значение с оглед на възможното използване на публични руски активи за финансиране на възстановяването в Украйна", заяви председателят на Комисията.

ОЩЕ: Новите санкции на ЕС може да принудят банките да разкрият замразените руски активи

Фон дер Лайен смята, че ЕК работи в тясно сътрудничество с държавите членки и партньорите извън блока за справяне със заобикалянето на правилата.

"Следващата седмица ще организираме форум на координаторите по санкциите, на който ще се съберат нашите международни партньори и държавите членки, за да укрепим усилията за прилагане на законодателството. Заедно затягаме гайките на Русия все повече и повече. Призовавам държавите членки бързо да приемат този нов пакет от санкции. Нашата цел е заедно с партньорите ни от Г-7 да въведем допълнителни, значителни санкции до 24 февруари - точно една година след като Путин започна своята имперска война", завърши тя.

ОЩЕ: Борел след думите на Радев: Наивно е да се иска оттегляне на Украйна за край на войната

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес