Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СофтУни насърчава служителите си да използват AI инструменти в работата си

28 юни 2023, 12:34 часа • 7900 прочитания

Изкуственият интелект вече не е идея в далечното бъдеще, а реалност и неразделна част от трансформирането на бизнеса. Днес ще ви срещнем с д-р Светлин Наков – съосновател и идеолог на СофтУни – водеща образователна институция у нас, която предлага съвременно и практическо обучение по програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн.

Заедно с него ще изследваме потенциала на изкуствения интелект и причините, поради които СофтУни решава да го прегърне, като поощрява всички служители да го интегрират в своята работа.

Как изкуственият интелект промени бизнеса?

-        Всички бизнеси по света, особено тези от технологичния сектор, са вече силно афектирани от навлизането на т.нар. генеративен изкуствен интелект, като ChatGPT и други производни инструменти за генериране не само на текст, но и на изображения, видео и аудио съдържание.

Личното ми наблюдение е, че особено когато се отнася за писане на текст, тези технологии се справят изключително добре и затова намират директно приложение в маркетинга – вече е стандарт блог публикациите, статиите, както и публикациите в социалните мрежи да се генерират чрез определени инструменти, като например Eilla AI, Jasper.ai, Copy.ai и ChatGPT. Всичко, което е необходимо, е подходящо запитване, познато като “prompt”.

Резултатите, които компаниите постигат, благодарение на тези инструменти, са повишена производителност, качество и съкратени срокове, тоест вършат повече работа за по-малко време. Дълго време светът вървеше към дигитална трансформация на всички бизнеси. Днес определено може и трябва да говорим също за AI трансформация и автоматизация.

Ще замести ли изкуственият интелект служителите?

-        Краткият отговор е „Не“. Изкуственият интелект няма да може напълно да замести служителите, но ще им даде достатъчно силни инструменти и технологии в помощ на това, което правят, така че да си повишат продуктивността. Както автомобилът не е заместил транспортната индустрия, макар и да е сменил каруцарите с шофьори, така и AI ще трансформира много индустрии, но няма да ги замести.

Това, че за единица време се върши повече работа, не означава непременно, че ще се намали броят служители, а че тези служители ще си вършат работата по-бързо. Така ще им се освободи време за задачите, за които така или иначе времето им традиционно не достига. Човекът категорично си остава основен двигател на организационните процеси по един проект.

Компаниите, които изостанат с AI трансформацията обаче, рискуват да изгубят конкурентноспособност, а впоследствие и бизнеса си. Например, ако една маркетинг агенция не използва AI, докато всички нейни конкуренти масово го използват, тя губи възможността да доставя резултати със същата скорост и на това качество, на което другите го правят, и може да фалира.

Как ще повлияе изкуственият интелект на образованието?

-        Не можем да спрем изкуствения интелект, но можем да извлечем много ползи от него за образованието. Моето мнение е, че трябва да комбинираме традиционното обучение с AI инструментите. Това ще ни позволи да преминем на следващото ниво в образователната сфера.

Изкуственият интелект ще има особено добри резултати в сферата на т.нар. „персонализация“ – тоест, учениците ще имат възможност да използват изкуствения интелект като свой помощник и ментор, който ще им разяснява точно това, което те не разбират.

Също така, изкуственият интелект помага изключително много и на преподавателите. С негова помощ може да се генерира учебно съдържание – задачи, тестове, домашни, проекти и лекции. Лично аз вече го включвам в моите презентации, лекции, задачи, домашни и го предлагам като помощник за различни въпроси и задачи – било то по отношение на програмиране, QA или бизнеса.

Какви са дългосрочните цели на СофтУни по отношение на изкуствения интелект?

-        Дългосрочните цели на СофтУни са да внедрим AI инструментите в преживяването на образователния продукт както от гледна точка на студентите, така и в различните ни екипи, за да стъпим на следващо ниво на AI автоматизация навсякъде, където това е възможно.

Смятаме да имплементираме изкуствения интелект във всички отдели на СофтУни. През последните няколко месеца обучихме колегите как да използват ChatGPT и няколко други инструмента за ежедневни задачи, като писане на имейли, длъжностни характеристики, тестове, анализи, изготвяне на видео по текстово описание, генериране на изображения и много други. Но това са само първите стъпки.

Планираме на следващ етап да създадем AI помощници за курсистите, на които да могат да задават въпроси по учебното съдържание. Например, ще подадем на бота учебното съдържание за всяка тема и ако даден студент не е разбрал нещо по темата, може да зададе въпрос в контекста на това, което се е изучавало в конкретната тема.

Не на последно място, смятаме да обучим Custom AI модели за нашия Customer Support екип, като използваме всички имейли, които някога сме получавали и изпращали, за да можем да имаме AI-асистирани отговори за по-бързи отговори и по-висока продуктивност. Вече имаме автоматизация в маркетинг кампаниите, в продажбите, в софтуерната разработка и в много други сфери на работата ни.

Каква е причината СофтУни да насърчава използването на AI инструменти сред своите служители?

-        Като лидер в технологичното образование, е съвсем нормално да искаме първи да скочим и да проверим кое и как работи, за да оптимизираме собствената си работа, а след това да започнем да го преподаваме, за да помогнем и на други да усвоят тези знания и умения.

Затова събрахме всички екипи и изпратихме посланието, че подкрепяме и насърчаваме използването на изкуствен интелект, като ще предоставим лицензи за каквито инструменти са необходими за работата им, стига да носят стойност. Също така, насърчаваме тестването на различни платформи и работим върху обучения, които да пренесат това знание от екипа на СофтУни към целия бизнес, защото вярваме, че той има нужда от тях.

Вярваме, че AI е бъдещето и го приветстваме, защото смятаме, че е наш приятел, а не заплаха. 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес