Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МОН обяви деца с какви заболявания могат да учат неприсъствено

28 август 2020, 07:30 часа • 7579 прочитания

Образователното министерство публикува официални насоки за работа на системата на училищното образование през новата година в условията на коронавирус. Сред тях е и списък на заболявания при деца, при които се препоръчва различна от дневната форма на обучение. Това се налага заради по-високият риск от тежко протичане на СOVID-19 при тях. Поради тази причина тези деца могат да преминат в дистанционна, индивидуална или самостоятелна форма на обучение след препоръка от лекар.

За целта е необходимо в учебното заведение да се предостави етапна епикриза от проследяващия лекар специалист за доказване на заболяването и текущия му статус с определяне риска от присъствено обучение и препоръка за провеждане на дистанционно обучение за конкретен период от време.

Разбираемо, като потенциално застрашени от тежко протичане на COVID-19 се приемат децата с компрометиран имунитет – с вроден или придобит имунен дефицит; с онкологични заболявания, особено след химио- и лъчетерапия; тези на лечение със системни кортикостероиди и цитостатици, преминалите през трансплантация и други подобни случаи. Вниманието е отделено и на учениците със системни заболявания на съединителната тъкан, които са извън ремисия.

Пълният списък със заболявания и състояния, както и насоките за безопасно образование в условията на пандемия от COVID-19 може да намерите ТУК.

Още: "Спад в броя на новите случаи на коронавирус при рекорден брой тестове"

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес