Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни уроци помагат на учителите да запознават децата с рисковете в интернет

08 октомври 2024, 18:13 часа • 335 прочитания

Над 600 учители от цялата страна се включиха в обученията по дигитална безопасност, организирани от Центъра за безопасен интернет и издателство „Клет България“ с подкрепата на Yettel. Целта им бе да запознаят учителите с ресурсите по темата в дигиталната платформа на издателството iZZI и да им предоставят практически насоки за използването им в клас. Уебинарите бяха съсредоточени върху темите „Сигурност в социалните мрежи“ и „Тормоз в училище и онлайн“.

В рамките на инициативата бяха създадени и нови безплатни уроци, предназначени за учениците от 5-и, 6-и и 7-и клас. Модулите по възрастови групи са съобразени с навиците и интересите на децата в съответната възраст, както и с най-често срещаните  онлайн опасности. Те надграждат програмата „Безопасен интернет“ в образователната платформа iZZI с още полезно съдържание за учители и родители. Към темите за разпознаване на вредно съдържание в интернет, правила за комуникация и поведение онлайн и баланса между виртуалния и реалния живот, разписани в уроците за ученици от 1-ви до 4-ти клас, се добавят и материали относно използването на социалните мрежи, кибертормоза и общуването с непознати.

В обученията, предназначени за класни ръководители, учители по информационни технологии, училищни психолози, както и образователни експерти, работещи с деца, се включиха преподаватели и директори както от София и областните градове, така и от по-малките населени места. Водещи на уебинарите бяха Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен интернет, и Ралица Михайлова, обучител и психолог. Те представиха разработени теми за занятия по безопасен интернет в час - методология за провеждане и интерактивни игри, с които децата да упражнят наученото. Уроците могат да бъдат адаптирани от всеки преподавател.

Тематичните уебинари и безплатните уроци за безопасното използване на интернет подпомагат, от една страна, учителите да повишат дигиталната си грамотност и уменията си да се защитават в онлайн среда, а от друга – подкрепят развиването на ключови способности у децата, свързани със защитата на личните данни и изграждането на здравословни дигитални навици. 

Всички учители, които до 15 ноември проведат уроците със своите класове, ще имат възможността да получат награди за своите ученици, осигурени от Yettel. Мобилният оператор е партньор в инициативата като част от дългосрочната си програма “Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения”, която цели повишаване на осведомеността на подрастващите за онлайн опасностите и начините за справянето с тях.

Безплатните уроци, разработени от експертите на Центъра, могат да бъдат открити в дигиталната образователна платформа на издателство „Клет България“ - iZZI.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес