В наша съседка работят по 6 месеца само за данъци и задължения към държавата

1281
В наша съседка работят по 6 месеца само за данъци и задължения към държавата
Снимка: iStock

25 юни е Денят на данъчната свобода в Гърция, т.е. датата, след която теоретично данъкоплатците престават да работят за данъци и започват да изкарват пари за себе си. Това става ясно от публикация на гръцката новинарска агенция АНА-МПА.

За десети пореден път Центърът за либерални изследвания представя в Гърция проучването си за Деня на данъчната свобода, т.е. датата, на която гръцките данъкоплатци са свободни от тежестта на данъците и другите плащания към държавата, ако с трудовите си доходи трябваше, преди да покрият собствените си нужди, да изплатят първо публичните си задължения.

По-конкретно мозъчният тръст съобщава, че „през 175 от 365 дни в годината през 2024 г. се предвижда да работим само за да платим данъците си и плащанията към държавата, като Денят на данъчната свобода тази година настъпва на 25 юни – подобрение с 3 дни спрямо с 2023 г. и с 9 дни спрямо 2022 г.“

ОЩЕ: Гърция е шампион по ръст на БВП в Европа

При това „175-те дни работа за държавата, които се прогнозират за 2024 г., са най-ниската данъчна тежест през последните 10 години“, гласи съобщението, в което се добавя, че „от 2019 г. до прогнозите за 2024 г. данъчното бреме е намаляло с 6 дни – от 181 на 175 дни.“

Снимка: iStock

Центърът за либерални изследвания уточнява обаче, че „ако се вземе предвид дефицитът на общото управление за 2024 г., представляващ бъдещи данъци, тогава денят на данъчната свобода за 2024 г. ще е 5 дни по-късно, на 30 юни“.

Спрямо останалите страни членки на ЕС „Гърция има 11-ото най-ниско данъчно бреме (с отчитане на дефицитите), като подобрява резултата си с 10 позиции в сравнение с 2022 г., когато е била на 21-о място.“

На въпрос доколко данъците на гърците се използват ефективно, от Центъра отговарят, че „според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие удовлетвореността на гръцките граждани (през 2023 г.) от системата на здравеопазването е най-ниско сред 21 страни членки на ЕС, за които има данни. Същевременно по отношение на удовлетвореността на гражданите от образователната и съдебната система страната се намира съответно на 16-о и 17-о място“.

ОЩЕ: От днес работим за себе си

В коментар на резултатите от тази година главният директор на Центъра за либерални изследвания Никос Робапас заяви: „Намаляването на данъчното бреме, което се регистрира през последните години по отношение на Деня на данъчната свобода, е един позитивен процес преди всичко за гражданите и домакинствата, които са изправени пред вълната на поскъпването. Намаляването на данъчното облагане се очаква да подобри позицията на Гърция и в Индекса на икономическата свобода, като по този начин укрепи перспективите за инвестиции в страната. При всяко положение намаляването на данъчното бреме, но и по-нататъшната адаптация на данъчната система в посока на по-голямо опростяване, неутралност и стабилност, трябва да продължат. Устойчивата, проста, неутрална и стабилна данъчна система е предпоставка за динамичното развитие на страната, за реалното увеличаване на доходите на домакинствата и за устойчивото увеличаване на държавните приходи“, казва в заключение Никос Робапас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

АПИ изплати на превозвачите 50 млн. лв. държавна помощ

Освободиха директора на Български енергиен холдинг

Инфлацията в САЩ се забави до най-ниския си годишен темп от над 3 години

Несигурната икономическа среда подкопава оптимизма на бизнеса у нас

Може да става за "Козлодуй": БСП иска да не се продава оборудването за АЕЦ "Белене"(ВИДЕО)

Цените на петрола с пореден обрат

Политическа стабилност, eврозона, ОИСР и Шенген – решаващи за българския бизнес

Кристалина Георгиева: САЩ трябва да се справят с дълга въпреки силния растеж

София напредва в класацията на най-добрите градове за живеене в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика