Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След взрив: Най-голямата руска петролна рафинерия работи с половин капацитет? (ВИДЕО)

27 август 2024, 12:33 часа • 1248 прочитания

Най-голямата петролна рафинерия в Русия - в Омск - е спряла почти половината от капацитета си след нападение на 26 август. Това твърди бившият съветник на украинския вътрешен министър Антон Геращенко след взрива в рафинерия "Газпромнефт-ОНПЗ" вчера.

Още: Взрив в рафинерия "Газпромнефт" в Омск (ВИДЕО)

Колко петрол се преработва от рафинерията в Омск?

Геращенко цитира материал на агенция Reuters, в който обаче не се посочва директно намаляване на капацитета наполовина. Цитирани са два източника, "запознати с подробностите", които казват, че пожарът е засегнал инсталацията за дестилация на суров петрол CDU-11 - една от двете най-големи инсталации за първично рафиниране в завода.

Друга основна единица, CDU-10, вече е била спряна поради пожар в началото на август. Производственият капацитет на CDU-10 и CDU-11 е около 8,6 млн. метрични тона годишно. Самата рафинерия отговаря за около 8% от общия обем на нефтопреработката в Русия. През 2022 г. тя е преработила 21 милиона метрични тона (420 000 барела на ден) суров петрол.

Рафинерията в Омск на "Газпромнефт" доставя петролни продукти на вътрешния руски пазар и също така снабдява Казахстан. Производственият ѝ капацитет е 21,6 милиона тона суров петрол и 1,2 милиона тона стабилен газов кондензат годишно, пише "Украинска правда". Има дълбочина на рафиниране от 100% и добив на леки нефтени продукти от над 80%.

От рафинерията казват, че проблем няма

Местният губернатор Виталий Хоценко съобщи в Telegram, че седем души са хоспитализирани, а един от тях е в тежко състояние след експлозията.

Заводът, контролиран от „Газпромнефт“, заяви, че пожарът няма да повлияе на производствения му план, който ще може да изпълни "благодарение на допълнителния производствен капацитет".

„Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Автоматичната система за безопасност на завода е открила пожар в технологичното оборудване. Предприятието работи в обичайния си режим“, се казва в изявление на рафинерията.

*Заглавната снимка е от рафинерията в Рязан.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес