Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На ниво бюджетна комисия - повишените данъци за старите коли остават

15 ноември 2018, 17:50 часа
Реклама

Парламентарната бюджетна комисия прие повторно промените в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), чрез които бяха направени редица промени в различни закони, от които най-голям обществен ефект предизвикаха увеличенията на данъците за по-стари автомобили и за имоти (бел. ред. - в Закона за местните данъци и такси). Така с 12 гласа "за", 9 "против" и нито един "въздържал се" на ниво бюджетна комисия на парламента президентското вето бе преодоляно.

Реклама

Очаква се ветото, наложено от президента, да бъде гледано в пленарна зала идната сряда (21 ноември). Ако и тогава текстовете, върнати от държавния глава за ново обсъждане, бъдат прегласувани без изменения, собствениците на по-стари и евтини автомобили ще бъдат ощетени с повишен данък. Ще се повиши и данъкът на имотите, като за определени категории - с повече. Видимо доволна, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подчерта, че очакваното увеличение месечно ще бъде с по-малко от цената на кутия цигари (6-10 лева) - същото, което каза и финансовият министър Владислав Горанов, защитавайки по-високите налози.

По отношение на автомобилите се увеличава главно данъкът за по-старите коли, като изчисленията сочат, че за над 2 млн. автомобила на възраст над 15 години налогът става с 20 до 30% по-голям. Що се касае до имотите, най-значимата поправка касае данъчното облекчение от 50% за основен имот – тя отпада. Ще се облагат с допълнителен данък имоти, които не са "основни" за собственика им и се намират в курорт.

КОЛКО ПО-ВИСОКИ СА ДАНЪЦИТЕ НАУЧЕТЕ ТУК!

В рамките на дискусията в бюджетната комисия отново беше изтъкнато, че  трябва да се прекрати практиката чрез промени на преходи и заключителни разпоредби да се променят други закони, какъвто е случаят с ЗКПО. От президентството поясниха, че предвидените в оспорвания закон промени предвиждат такова преструктуриране на митниците, което заобикаля защитните разпоредби на Закона за държавния служител и Кодекса на труда. В отговор от финансовото министерство казаха, че ще бъде извършено преструктуриране в митническата администрация по подобие на предприетото в НАП.

Застрахователният кодекс

Първоначално беше предвидено днес (15 октомври) да има обсъждане и на промените в Кодекса за застраховане и по-точно предложението да има определени тавани на неимуществено обезщетение (болка и страдание) за роднини на загинали на пътя, за да не поскъпва "Гражданска отговорност". Предвид обществената реакция, Менда Стоянова публично предложи да има само един таван, а не три, както беше в първото предложение - от 5000 лева за по-далечни роднини на загинал при катастрофа. В първото предложение имаше таван от 20 000 лева за съпруг, съпруга, човек, живеещ на семейни начала, дете и родител на починал при катастрофа и 15 000 лева за братя и сестри на починал при катастрофа. Пред Actualno.com обаче Менда Стоянова каза, че на юристите им трябва повече време да подготвят новите текстове.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес