Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Дацов: Таван на надценката лъха на социализъм

10 април 2023, 08:14 часа

До 10% надценка за хляб, яйца и месо по предложение на Министерство на икономиката лъха на социализъм. Това е проект, който трябва да бъде внесен в Народното събрание, депутатите не трябва да се изсмеят на проекта и да го приемат. Това заяви пред bTV финансистът Любомир Дацов относно тавана на надценката за 17 храни.

Реклама

По думите му таванът на надценката няма да окаже влияние върху цените и потреблението на хората, защото това няма влияние върху пазара и хората. Мярката ще има толкова голяма ефективност, колкото след като направиха правителствения сайт за сравнение на цените – Foodprise.bg, каза Дацов.

Според него с всички тези политики, които се предприемат за таван на надценката, се отблъскват инвеститорите. Така се показва, че условията за правене на бизнес в България са неблагоприятни, разкритикува Любомир Дацов.

Той допълни, че спекула при пазарната икономика няма. Спекула само по себе си е, когато не знаеш какво ще се случи и поемаш някакъв риск. Държавата трябва да има условията за бизнес, който да бъде равнопоставен за всички. Държавата трябва на първо място да оправи собствените си търговски предприятия, подчерта Дацов.

От своя страна икономистът от КНСБ Любослав Костов заяви, че нещата не са толкова крайни, но се касае за един законопроект, който включва 17 стоки. Големите търговски вериги и тяхната пазарна икономика няма да бъде нарушена по никакъв начин. Таван на надценката няма да повлияе на малкия и среден бизнес, сигурен е Костов.

За тези 17 стоки не важи качество на поддържан стандарт и това е проблем на законопроекта, посочи Костов и добави, че ако на един потребител не му харесва това, което се предлага може да си купи стоката от по-скъпия кашкавал или хляб.

Любослав Костов каза, че това не е най-доброто, което може да се направи, но служебното правителство се опитвало да предприеме някакви мерки и лично той няма да я оплюе.

Костов призова още, когато се сформира 49-то Народно събрание депутатите да приемат дефиниция за спекула.

Още: Обявиха за кои хранителни продукти ще има таван на надценката

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес