Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Класация определи най-добрите и най-печелившите банки в България

28 септември 2015, 11:15 часа
Реклама

ДСК бе обявена за най-добрата банка в България за 2014 г. в класацията на Форум „Банки Инвестиции Пари“. Подреждането се базира на финансовите показатели на банките за последите три години. На второ място е Ти Би Ай Банк, а трета е Уникредит.

Следват Сосиете Женерал и ОББ. На шеста и седма позиции пък са съответно Райфайзен и Юробанк. Челната десетка се запълва от Първа инвестиционна банка, Прокредит Банк и Алианц Банк.

Рейтингът за Най-Добра Банка е сборна оценка от 12 показателя за банките: 1. Възвращаемост на активите; 2. Нетен лихвен марж; 3. Отношение Собствен Капитал към Среден Размера на Активите; 4. Отношение Текущи Активи към Общо Активи; 5. Коригирано ниво на ливъридж; 6. Динамика на привлечените депозити за оценяваната година; 7. Динамика на Собствения Капитал; 8. Дял на депозитите на граждани в общите депозити; 9. Отношение Среден Размер на Кредитния Портфейл към Среден Размер на Активите; 10. Общо Активи; 11. Собствен Капитал; 12. Възвращаемост на Собствения Капитал.

Според данните на Форум „Банки Инвестиции Пари“ най-бързо растящата банка у нас е Уникредит, следвана от Първа инвестиционна и Сосиете Женерал. Четвърта и пета по ръст пък са Инвестбанк и ДСК.

В друга категория пък са подредени най-печелившите банки у нас. Кои са те прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес