Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Ганев: Ако например се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи актуарлизация на бюджета

29 април 2021, 07:57 часа
Реклама

Икономически ситуацията не е добра и това се дължи на кризата заради ковид, каза пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от "Демократична България" Георги Ганев. Икономиката отбеляза спад, но домакинското потребление държи определено ниво. Туризмът и транспортът обаче са в спад.

Държавата харчи повече заради мерките за здравеопазването, по-голямата част се дължи на увеличените заплати в публичния сектор и пенсиите и добавките, те натоварват бюджета.

Зависи как ще се развие кризата, ако няма следваща вълна, да няма актуализация на бюджета, смята той. Ако се спрат 50-те лева за пенсионерите, няма да се наложи. Това товари бюзжета с милиард и триста милиона лева.

Ако се отива към служебно правителство, това ще е в средата на май. Инициативата за промяна на бюджета трябва да дойде от Министерския съвет. Ако няма такова предложение, не може да се пипа закона за бюджета.

Ситуацията за мое съжаление е политическа и икономическа, ако се назначи служебно правителство, докато се избере парламент.

Има и план за теглене на нови заеми. 4,5 милиарда позволява законът, напомни Ганев.

Промяната в Зак. за ДДС, която предлата ДБ да се вдигне прагът на 85 хил. евро да избират хората под този праг да се регистрират. 

ДДС е огромно приходно перо, не мисля че това би му струвало повече, може по други пера да дойдат повече приходи. 

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес