Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

26 април 2024, 16:33 часа • 3481 прочитания

Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Република Турция, за да предоговаря споразумението с "Боташ". Новината съобщават от пресцентъра на министерството. 

Подробности за посещението

Работното посещение е предвидено за утре (27 април). Предвидено е  българският министър да разговаря в Истанбул с колегата си д-р Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на южната ни съседка.

Срещата е по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. С него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. ОЩЕ: Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Споразумението с "Боташ" 

Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ" за доставка на втечнен газ (LNG)беше подписано по време на служебния кабинет на Гълъб Донев. През декември миналата година пък парламентът създаде временна комисия, която трябваше да провери всички факти и обстоятелства около споразумението. 

Според събраната от комисията информация договорът е сключен в полза на турската страна и води до големи загуби за българската икономика. Инициативата "Български елфи", която нашумя с данни за "Турски поток", твърди, че в договора с "Боташ" е предвидено България да плаща за капацитет за разтоварване и пренос на газ на турската компания и без да ги използва. Клаузите take-or-pay, при които плащаш, независимо дали потребяваш, са нещо стандартно в такива договори - въпросът тук обаче е какво точно е договорено с "Боташ". ОЩЕ: Комисията "Боташ" дава доклада си на прокуратурата (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес