Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Такива поражения по ел. мрежата не е имало, да се проверява

10 март 2015, 07:50 часа
Реклама

Над 200 километра мрежа т.е. 40 електропровода са аварирали заради тежкия сняг от последните няколко дни. Такова нещо не помня от 1978 година насам, твърди бившият член на ДКЕВР (вече КЕВР) Еленко Божков. Той каза, че за пръв път вижда да има аварийно спиране на електропроводи заради снега. Сега вече трябвало да се възстановяват само десет, добави енергетикът.

Помните ли колко пъти говорихме, че не трябва да има грандомански проекти като „Белене”, а трябва да се подсили електропреносната мрежа, попита депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. Аварии винаги ще има, но въпросът е да не е такъв мащабът, подчерта той пред Нова телевизия.

И Димитров, и Божков не се наеха да дадат оценка на щетите, нанесени по електропреносната мрежа от снега.

Трябва да се направи анализ на аварилите електропроводи. Те минават през просеки – дали те са достатъчно широки? Тук има непрекъснати шмекерувания – колко широка да е просеката, какво е почистването. Имало ли е боледуващи дървета, колко електропровода са скъсани точно от паднали дървета, попита Божков.

И в Западна Европа се случват такива неща, но не по стотици места. Не като в Кърджалийско, където са масови авариите – това значи, че не си направил анализ, каза Димитров. И припомни, че АДФИ вече ще може да проверява енергийните дружества – след промените в Закона за енергетиката. А Божков добави, че по негово време са установени злоупотреби с прикрити резервни части – от един склад в друг, а не както е по документи.

За несвършена работа ЕРП-тата трябва да плащат глоби, категоричен е Димитров. Трябва да се провери къде има несвършена работа, каза той. Резултатите от проверките на АДФИ трябва да излязат след няколко месеца, заяви депутатът.

На въпрос дали като потребител може да се търси компенсация, защото няколко дни е нямало ток, само Божков посочи, че в общите условия може да се търси основание. Бившият член на ДКЕВР извади своя фактура за сметка на ток, в която посочи, че разходите за поддържка на ЕСО са по-малка част, отколкото тези, които вземат ЕРП-тата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес