Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Украйна може да купи българските реактори с евросредства

06 юли 2023, 16:18 часа
Реклама

Украйна може да използва парите, които Европейският съюз ѝ предоставя, за да закупи българските ядрени реактори - т.е. оборудването от неизпълнения проект АЕЦ "Белене". Това гласи изявление на говорителя на Европейската комисия Ерик Мамер.

„Възможно е подпомагане от ЕС плюс регулация за Украйна като макрофинансова помощ, част от помощта за макроикономиката на Украйна. Това е част от предвидената помощ от ЕС за Украйна в размер на 1,5 млрд. евро целогодишна помощ“, каза официалният представител на Еврокомисията, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че от Киев зависи как ще използва средствата. Страната би могла да ги ползва и по линия на сътрудничеството с България в областта на ядрената енергия. "Останалото зависи от двустранните въпроси между Украйна и България“, каза още Ерик Мамер.

Днес България и Украйна подписаха меморандум за сътрудничество в енергетиката, включително относно реакторите от АЕЦ "Белене", за които вече можем да преговаряме с Киев за продажба след решение на Народното събрание.

Друг меморандум, който бе подписан, е свързан с декларацията, приета от властите у нас, подкрепяща евроатлантическия път на Украйна.

ОЩЕ: Денков напомни, че Русия ни обяви за неприятел, каза и за АЕЦ "Белене" и Украйна (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес