Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български зимен курорт влезе в Топ 30 на световна класация

24 октомври 2024, 16:24 часа • 977 прочитания

Популярният туристически пътеводител "Лонли планет" включи българския зимен курорт Банско в най-добрите места за посещение през следващата година в своята класация Best in Travel 2025. В нея пиринския град е определен като гореща точка за посещение през месец март.

В класацията от платформата представят своя избор от 30 дестинации, които нейните потребители трябва да посетят за 2025 г.

Платформата описва Банско като "малко градче, скътано сред върховете на Пирин планина, което е отдавна популярна ски дестинация за европейците. От "Лонли планет" допълват, че благодарение на дългия сезон, пътуващите могат да се насладят на зимните спортове в Банско през март, когато е много по-спокойно и ненатоварено". Туристическият пътеводител добавя, че "има много повече за правене в този български град освен да карате ски".

Още: Какво трябва да знаем за стария град на Банско

"Разходете се по калдъръмените улички на Стария град, вечеряйте в механа (традиционна механа) и научете повече за местната история. С неотдавнашния приток на „цифрови номади“ и международни туристи се появяват магазини за крафт бира, кафенета и пекарни. Разгледайте това място сега – преди всички останали да го открият", пише още "Лонли планет" за Банско.

Още: Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Другите места от Best in Travel 2025

Като най-горещи места за посещение за януари 2025 г. туристическият пътеводител посочва Лаос, градовете Вале в Швейцария и Чианг Май в Тайланд.

За февруари в класацията са посочени град Пудучери в Индия, Долината Тамар в Тасмания, Австралия.

За март, освен Банско, "Лонли планет" препоръчва Палма де Майорка и град Чирики в Панама.

Пешеходен маршрут в Йордания, островната държава Вануату и Осака в Япония са посочени като подходящи за посещение през април. Дженоа в Италия и крайбрежието на щата Джорджия, както и Южна Каролина в САЩ са посочени от туристическия пътеводител като подходящи за посещение през май 2025 г.

"Лонли планет" определя Парагвай и Питсбърг, щата Пенсилвания за подходящи за посещение през юни.

През юли дестинациите са Литва, Словакия и Казахстан.

Град Куритиба в Бразилия, Едмънтън в Канада, източната част на Великобритания, както и градовете Орду и Гиресун в Турция влизат в класацията за август.

Платформата за туризъм определя Бавария и Армения като най-добрите дестинации за септември

За октомври са избрани дефилето на река Колумбия в североизточния щат на САЩ Орегон и островната държава Фиджи.

За ноември "Лонли планет" насочва вниманието на туристите Тулуза, Франция и равнинния регион Терай в Южен Непал.

Туристическият пътеводител намира Камерун и карибската държава Тринидад и Тобаго като най-добрите варианти за визита през декември

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес