Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЕХ: Няма договорка за инвестициите за седми блок на АЕЦ "Козлодуй"

03 юли 2014, 20:32 часа
Реклама

Все още няма инвестиционна договорка за изграждането на седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Преговорите с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба" за изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" стартираха още през декември 2013 г., когато след решение на Министерския съвет и решение на министъра на икономиката и енергетиката беше подписано споразумение за стратегически инвеститор. Това заявяват от Българския енергиен холдинг в прессъобщение.

"През изминалите шест месеца бяха проведени интензивни преговори за структуриране на проекта и по основните параметри на акционерно споразумение, по което страни са "АЕЦ Козлодуй Нови мощности" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус електрик кампъни". Освен представители на страните в споразумението, в преговорите взеха участие и представители на Министерството на икономиката и енергетиката и "Български енергиен холдинг" ЕАД.", посочват от БЕХ

Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните и на този етап не предполага поемането на каквито и да е ангажименти. Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договора за инженеринг, доставка и строителство.

Интересът около сделката се поднови по-рано днес, когато японски медии публикуваха информация, че "Тошиба" е близо до сключване на договор за градежа на нов ядрен реактор в България.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес