Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асоциация за събития и анимация: Забавният професионалист или какво е да си аниматор у нас?

12 април 2023, 14:57 часа • 2902 прочитания

Професията аниматор и анимационният продукт са сравнително нови на картата на туристическия бранш, но вече имат отвоювани позиции и все по-изявено присъствие. В основата на тази дейност стоят грижата и уважението към клиента, професионалното обслужване и личното отношение. Основен приоритет на всеки аниматор е да създава добро настроение на своите клиенти. За целта обаче се изисква много сериозен професионализъм. Всеки аниматор трябва да владее до съвършенство подход и грижа към клиента, осигуряване на безопасност, лесна комуникация, позитивно отношение – умения и отговорности, които правят анимационния продукт качествен и незаменим.

В какво се изразява професията аниматор и какви са основните стандарти, правилните стъпки за реализация, какви са предизвикателствата и как браншът се справя с тях? За отговорите на тези и още въпроси и за оформянето облика на дейността ви срещаме с Асоциация за събития и анимация (АСА), както и с нейния председател – Катя Атанасова, Александър Ангелов, председател на Етичната комисия и Бистра Боева, говорител и секретар на асоциацията.

Асоциацията за събития и анимация е създадена с мотивацията да осигури по-добро бъдеще на всички в сферата на развлекателната индустрия. Стремежът ѝ е чрез натрупания през годините опит да спомогне за развитието на бранша и заедно с общността да се решат проблемите в него.

„Асоциацията е резултат от стремежа за ясното заявяване на анимационния продукт в туристическата индустрия, утвърждаване на качествени стандарти в бранша и установяване на връзка с различните образователни институции, бизнеса и младото поколение“, споделя Катя Атанасова. По думитв ѝ АСА е замислена като обединение на лица, които имат ефективни практики в хотелската анимация за ярко присъствие в туристическия бранш. Интересът към асоциацията е голям, като към момента освен учредителите в нея участват и 14 членове.

Стандартите – символ на качество

Според председателя на АСА стандартите са водещите критерии за развитие и утвърждаване на всеки бранш и са определящи за свързаността му с другите продукти в туризма – съчетание на утвърдени практики и иновации.

Стандартите са знак за качество на услугата и трябва да са съобразени с тенденциите на развитие в отрасъла. Катя Атанасова фиксира няколко по-важни - "от стандарти на поведение, стандарти на процеси, на обслужване до стандарти за всяка отделна анимационна услуга". Тези критерии трябва да са в унисон със световните тенденции и да отговарят на изискванията на съвременните туристи.

Туристическият отрасъл и в частност хотелиерите отдавна са осъзнали важността на анимационния продукт като част от предлаганите от тях услуги. Тази допреди „допълнителна“ услуга вече е неразривна част от цялостния облик на това, което хотелите предлагат.

Проблемите

От АСА отбелязват, че има неблагоприятна тенденция към подценяване на някои доказани във времето стандарти за сметка на оптимизиране на разходите. „Ако тази тенденция продължи има сериозен риск от занижаване качеството на продукта, което ще се отрази на удовлетворението на гостите и ефективното развитие на бранша“, отбелязва Бистра Боева, говорител и секретар на АСА.

Друго предизвикателство е продължителността на туристическия сезон и липсата на професионално обучени кадри. В стремежа си за справяне с тези проблеми асоциацията си партнира с Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство (АУРХ), висшите учебни заведения и подкрепя различни изяви в областта на туризма и изкуствата, като фестивали, състезания и панаири.

Усилията на АСА са в посока засилено сътрудничество на бизнеса с образователните институции, въвеждане на система от знания и приложими в практиката умения, което би довело до качествен краен продукт.

Какво трябва да знаят потребителите?

"Това, с което трябва да са запознати потребителите по отношение на анимационната услуга е, че зад всяка проява стои много труд, творчество, обучения на персонала и изпробвани във времето практики", отбелязва Александър Ангелов, председател на Етичната комисия на асоциацията.

Анимацията има неосезаем характер и работи за вътрешния свят на човека, като го предизвиква да разчупи ежедневните си рамки по забавен начин. „В днешния дигитален и забързан свят работа ни внася много настроение за потребителя, като от това преживяване той може да извелче само позитиви", подчертава Ангелов.

Председателят на Етичната комисия на АСА отбелязва, че професията аниматор се възприема от широката общественост като бутикова и същността ѝ убягва. Специалистът споделя, че в ежедневието най-концентрирана и съсредоточена е анимацията в хотелското обслужване. По думите му дигитализацията в днешния свят я прави още по-търсена и нужна услуга в развлекателната сфера. Той откроява популяризацията, възможностите за реализация и развитие и дългосрочната заетост, като ключови мерки за аниматорската професия.

Развитие и реализация 

Принцип в предлагането на анимационния продукт е правото на свободен избор. Услугата се определя от търсенето, като сегментирането му е очертано от няколко основни критерия: националност, пол, възраст, образование, начин на живот, семеен статус, доходи и др. Формирането на групи потребители в анимацията се осъществява на базата на тези критерии. Говорителят на АСА Бистра Боева представя няколко основни групи, в които намира място анимацията:

  • деца в училищна възраст – спортни лагери или лагери с конкурсна насоченост „зелени“ и „сини“ училища; 
  • млади хора – предпочитат повече двигателна активност, екстремни спортове, развлечения; 
  • семейства с деца – забавления за цялото семейство, приятни преживявания и възможност за активна почивка, очаквания за богата детска анимационна програма и разнообразни атракциони; 
  • високо платежоспособни – избират яхтинг/дайвинг, екстремен риболов, голф, хазарт, поддържане на отлично физическо и психично здраве; 
  • туристи от трета възраст – игри за забавления, рекреация, културен и религиозен туризъм.

От АСА посочват, че предлагането на специфичния анимационен продукт се осъществява именно на база на ресурсите и търсенето в даден регион.

Как се става добър аниматор?

Александър Ангелов споделя, че добрият аниматор трябва да премине през качествено обучение, но и също така се нуждае и от вътрешна мотивация, желание и старание. „Добър старт са владеенето на чужди езици, артистични и танцови умения, отношение към спорта, творческо мислене и способност за взимане на бързи решения, подкрепени от професионален ментор“, посочва председателят на Етичната комисия на АСА. По думите му компаниите, занимаващи се с анимационна дейност организират ежегодно безплатни вътрешнофирмени обучения за развитие на професионални кадри.

Аниматорският бранш във време на криза

Асоциацията за събития и анимация си поставя за цел през 2023 г. връщане към нормален ритъм на работна и бизнес среда за повишаване устойчивостта на професията и отрасъла и надграждане на досега постигнатото.

„Преди лятото на 2020 г. се наблюдаваше силна диверсификация на хотелите и туристи по определена националност (преобладаващи немски, френски, английски и др.). Краят на COVID пандемията промени изцяло картината, като вече на пазара почти няма хотелски комплекси с преобладаваща определена националност“, коментира Катя Атанасова. По думите ѝ това е довело до бърза адаптация към новостите и рязка промяна в изграждането на хотелските анимационни продукти и програма.

 

Трудностите принуждават анимационните екипи да станат по-гъвкави и да оптимизират предлаганата анимационна програма, така че да бъде възприета от различните националности в хотелите.

„COVID-19 подложи анимационните екипи на сериозно изпитание, тъй като дейността изисква социализиране и човешки контакт. Нито един анимационен екип не се беше изправял пред подобно предизвикателство досега. Много дейности от програмата трябваше да бъдат премахнати, а останалите – видоизменени, за да се спази безопасността“ посочва председателят на АСА и добавя, че с общи усилия са запазили интереса на туристите.

След COVID кризата се появява и друг форсмажорен фактор – войната в Украйна, която също променя туристическата карта на Европа и оставя своя отпечатък върху туризма изобщо. „Ситуацията на туристическия пазар не подмина и нашия бранш. Претърпяхме много трудности, но в крайна сметка нищо не зависи от нас, можем само да реагираме, тъй като водеща е пазарната и политическа конюнктура“, отбелязва Катя Атанасова.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес