Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Ненов: 24 часа стигат, за да се стартира онлайн бизнес

07 декември 2023, 13:16 часа
Реклама

В новата си книга “Стартирай онлайн бизнес за 24 часа” предприемачът Александър Ненов споделя опита си в стартирането на онлайн проекти бързо и лесно. В биографията на автора фигурират редица продажби на бизнеси и сайтове в родното интернет пространство. В книгата той споделя дори историята на сайт, който е продал,  впоследствие откупил, после пак продал и пак откупил и така 3 пъти. 

Колко са 24 часа?

Хората рядко се замислят, че притежават един ресурс, който постоянно намалява, и това е времето. Те постоянно отлагат важните неща, докато те не станат спешни. В същото време на ежедневна база се занимават с маловажни неща, като например да стоят на телефона гледайки 15-секундни клипчета с часове. През това време, ние, предприемачите правим пари. Тази книга е за всички онези, които са се събудили от комата на социалните мрежи и искат да инвестират времето си в това да реализират своите бизнес идеи. Ако си спрете телефона и се фокусирате само над идеята, която искате да реализирате, ще осъзнаете, че 24 часа са страшно много време. 

И все пак - хората стартират бизнеси с месеци и години, а вие сваляте границата до денонощие?

Помня един клиент, който ни потърси преди години. Имаше една от силните счетоводни къщи в страната и за него работеха 2 етажа хора, облечени перфектно. Той беше краен педант и не позволяваше своеволия дори във външния вид на служителите си. Този човек искаше сайт, в който да обясняваме услугите му. Накратко - презентационен фирмен сайт. В главата ни веднага изниква идеята за кратък срок. Той обаче постави на масата около 10 папки от тези с твърдите корици пълни с хартия. Цели 8 години, той беше планирал сайта си и всичко за него беше събрано под формата на хартия в тези папки. Само, за да изчетем всичко и да го систематизираме и обобщим, щеше да ни отнеме седмици. Но по-важното беше, че той искаше да разшири пазара си именно чрез сайта, но през тези 8 години подготовка, той не беше реализирал това разширение, защото се беше фокусирал над планирането на проекта. Да, този сайт можехме да го направим за денонощие. Ако приемем, че щеше да има много корекции по него, вероятно щяхме да се спрвим за 1-2 седмици, но на фона на 8 години, това е нищо. 

Често ли реализирате бизнеси за кратки срокове?

Повече от нормалното. Понякога със съдружника ми се колебаем дали да започнем отново, защото често правим нови и нови неща. Разбира се, част от проектите не успяват, по една или друга причина. Други обаче стават успешни. Най-добрият тест е просто да стартираш. Тогава получаваш обратната връзка на пазара, а той никога не греши. Всички други анализи и прогнози могат да те разубедят да направиш това, което трябва. 

Можете ли да ни споделите за поне 1 проект реализиран за дни, който да е бил много успешен?

TeenProblem.net го стартирахме точно така - като на шега. От петък за понеделник. Малко се лутахме около това какво точно правим - медия ли, форум ли, сайт за взаимопомощ ли…, но когато ни стана ясно, в събота имахме дизайна, неделя го програмирахме и ето - 7 години след началото, реализирахме най-голямата сделка в българския интернет. Важно е да отбележа, че през тези първи 7 години, всяка година ние сменяхме дизайна и голяма част от функционалностите на сайта. Това си е като нов сайт всяка година, но с тази особеност, че трябва да пазим постигнатото като рейтинг и съдържание преди това. Винаги го правехме в неделя, за да може понеделник да сме онлайн отново. След като продадохме сайта, екип от маркетолози, дизайнери и програмисти се заеха с новата му версия. За нея чакахме над две години и половина. Когато имаш личен интерес, нещата могат да станат бързо и лесно. Когато корпорация работи по даден проект, това може да отнеме безкрайно много време. Това е и причината, много хора, които искат да стартират собствен бизнес, но работят в огромните корпорации у нас, да изпитват страх и съмнение, тъй като те наистина си мислят, че само началото ще им отнеме месеци или години в анализи, проучване, софтуерни системи и огромни екипи, които правят непрестанни А/Б тестове и фокус групи за всеки бутон в сайта. А истината е друга - стартираш днес, и утре вече имаш продажби. Точно толкова просто е. Дори сайтът ти да е просто бял фон и черен текст. 

Ако идеята е нестандартна, това може ли да забави процеса или е точно обратното?

Още когато бях под 20-годишен се научих на най-важното нещо, което и до момента повтарям, независимо дали правим сайтове или строим къщи - бягаме от нестандартното. В 99% от случаите, когато направите нещо различно от стандартите,  вие попадате в беда. Стандартите са там, за да ни помагат и те предопределят начина, по който хората ще реализират това, което им предлагаме. И все пак - има разлика от нестандартна идея и това да се бяга от стандартите. Ето един пример - един блогър прави блог, в който всеки ден публикува свои снимки, как е минал денят му облечен в тениска, която е на рекламодател, платил за този ден. И така, всеки ден той е с различна тениска, на различни рекламодател. Публикува снимки в блога си и социалните мрежи. Идеята е нестандартна - факт. Но начинът на реализация е възможно най-стандартният. И това е златната среда, при която се печелят много пари с малко усилия. Ако обърнете логиката, сте обречени на фалит. 

За финал - кой трябва да прочете тази книга?

Всеки, който някога е имал желание или идея да стартира собствен бизнес. Дори да не е на дневен ред - тази книга може да даде добри идеи, вдъхновение и енергия за нещо ново. Ако смятате, че някой има добра идея - подарете му тази книга, защото така може да сбъднете мечтата му.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес