Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде възниква християнството?

12 октомври 2022, 13:44 часа

Най-разпространената религия на света е християнството, свързано и с римокатолицизма, изповядван от над милиард души на планетата. Римокатолиците са християни, познати като Западноправославни или католици, докато останалите последователи на Христовата вяра, чиято численост е по-голяма, се наричат просто християни. Учудващо е, че при такъв внушителен брой вярващи и като имаме предвид, че христовата вяра е най-разпространена религия в световен мащаб, има толкова много християни, които не знаят къде възниква християнството. Вероятно причините се коренят в съвременния начин на живот, който не е толкова тясно свързан с църквата и вярата, както е било в миналото, както и в липсата на достатъчна осведоменост по темата в системата на образованието. Дори да се изучава в училище, тази информация се забравя и всеки втори, запитан къде възниква християнството, има колебания или дава грешен отговор на въпроса. Вие знаете ли къде възниква християнството? Ако се съмнявате, на правилното място сте, ще ви разкажем.

Къде възниква християнството?

Палестина, провинция в Рим, е мястото, на което възниква християнството. Първи век е времето на възникването, а то съвсем естествено е свързано с Иисус – Божият син, изпратен на земята, роден в семейството Йосиф и Мария. Малко познат факт сред средностатистическия модерен българин, който не се вълнува особено от религията и посещава църква само по време на най-големите църковни празници, е, че Иисус е евреин.

Благовещение и обожената жена в християнството

Дистанцията назад във времето и липсата на множество исторически сведения и доказателства, оскъдната информация за Христос, достигнала до нас, е причината в по-късни времена да се напишат множество трудове, чиято задача е да докажат съществуването на Христос и делата му. Силно вярващите и отдадените на живот според Божиите закони и правила не се нуждаят от тези трудове за съществуването на Бог. Те носят Бога в сърцата си и нямат нужда от доказателства за делата му. Те са тези, които знаят и къде възниква християнството, както и историята на възникването му, макар да не се нуждаят от това, за да вярват.

История на възникването на християнството

Освен къде възниква християнството вероятно сте любопитни да научите и историята на възникването му, не онази от легендите и приказките, а тази, за която има исторически извори. Най-кратко тя може да бъде предадена само с няколко реда – Иисус от Назарет – духовният учител и водач на юдеите, проповядващ справедливост и обич между човеците, бил подложен заради своите проповеди на екзекуция чрез разпъване на кръст от властта на Рим и евреите. След възкръсването му бил обявен за Божий син.

Коя е първата християнска държава в Европа?

Християнството като религия се разпространява най-първо сред бедните и страдащите, които имали крайна нужда от вярата, за да оцеляват. Първите християни живеели с очакването на Деня на страшния съд, който очаквали да настъпи скоро след възкресението на Христос. Едва по-късно към християнството се обръща и богата прослойка на обществото на Рим. Властта на Рим недолюбвала първоначално християнството, защото християните не приемали да участват в армията и да се бият във войните. Това продължава до началото на ІV в., когато благодарение на император Константин І Велики християнството се налага като основна и главна религия в Римската империя, а църквата поема всички функции на духовния живот.

Независимо дали вярвате на всяка дума от историята и зараждането на християнството, или не, е важно да вярвате в нещо, в някого, защото за разлика от много неказани факти от древните векове, силата на вярата и нуждата да вярваме е напълно доказана.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес